Някои руски банки може да са заобиколили забраната за внос на долари и евро в брой в Русия и да са обменили злато за западна валута в Обединените арабски емирства и Турция. Това пише Bloomberg, позовавайки се на проучване на компанията за финансово разузнаване Sayar, информира 1prime.ru.

Санкциите върху износа на банкноти долари и евро за Русия бяха въведени след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 година.

Руснаците купиха рекордно количество чужда валута, основно "токсични" долари и евро

Руснаците купиха рекордно количество чужда валута, основно "токсични" долари и евро

В структурата на борсовия валутен пазар делът на юана намалява, на "токсичните" се увеличава

Според доклада на компанията през първото тримесечие на 2023 г. финансови институции, включително Lanta Bank, чиито собственици контролират златодобивната компания GV Gold, и поне една банка, която не е обект на санкции, са внесли повече от 82 милиона долара в евро, долари и ОАЕ дирхами.

Данните на Sayari показват, че различни руски банки са продължили да изпращат злато срещу банкноти поне до юли или август 2023 г., каза Захари Тварозна, старши анализатор във фирмата. Той каза, че доставките на злато изглежда са се разпространили в Хонконг, в допълнение към ОАЕ и Турция.

Турските банки започнаха да закриват сметките на руски фирми

Турските банки започнаха да закриват сметките на руски фирми

Причината е указ на Джо Байдън

Sayari, базирана във Вашингтон, събра данни за руската търговия от така наречените товарителници, които обикновено включват имената на вносителя и износителя, както и други подробности относно пратките. Данните показват, че някои от същите компании, използвани за изпращане на пари в брой в Русия, също са внасяли злато от Русия в подобни времеви рамки.

Според доклада очевидната кръгова търговия се е извършвала чрез мрежа от посредници, което затруднява да се знае кои са крайните получатели на валутата или дали са свързани със санкционирани руски субекти.

Пресслужбата на Lanta Bank не отговори на въпроси, изпратени от Bloomberg по имейл. Министерството на външните работи на ОАЕ не отговори на искането на агенцията за коментар, а турското правителство отказа коментар.

Шефът на ВТБ предлага ограничаване на преводите в рубли към чужбина

Шефът на ВТБ предлага ограничаване на преводите в рубли към чужбина

Според Андрей Костин така ще бъде подкрепена валутата на страната

Тъй като Русия се сблъска с недостиг на долари и евро след налагането на санкциите, е възможно някои руски банки да са търсили достъп до валути, за да улеснят вноса и други транзакции.

Русия е вторият по големина производител на злато в света, произвеждайки повече от 330 тона от благородния метал годишно. Преди беше един от най-големите износители, но доставките за търговски центрове като Лондон и Ню Йорк почти пресъхнаха поради санкциите срещу руските минни компании и банки.

Поради това Русия увеличи продажбите на вътрешния пазар и премина към алтернативни маршрути за износ. Турция и ОАЕ се превърнаха в основни центрове, но санкциите на САЩ срещу големите руски златодобивни през 2023 г. принудиха голяма част от търговията със злато да се премести в Хонконг.