Турски банки са започнали да закриват сметки на руски компании и са затегнали изискванията си към физически лица от страната, съобщава "Ведомости".

Причината е указ на американския президент Джо Байдън от 22 декември 2023 г., който позволява на финансовото министерство на САЩ да санкционира чуждестранни банки за това, че са подпомагали транзакциите на санкционирани руснаци или са били използвани за разплащане на доставки за руския военнопромишлен комплекс.

Шефът на ВТБ предлага ограничаване на преводите в рубли към чужбина

Шефът на ВТБ предлага ограничаване на преводите в рубли към чужбина

Според Андрей Костин така ще бъде подкрепена валутата на страната

Още от началото на годината турските финансови институции "внезапно" са спрели обработката на плащания от Русия, пише "Ведомости". Някои компании са се простили със сметките си още през 2022 г., но това са били предимно такива, които са попаднали под международни рестрикции.

Сега, обаче, под страх от влизане в черния надзорен списък на Вашингтон с всички последващи от него блокирани активи и невъзможност за бизнес със САЩ, турските банки са започнали ударно да закриват сметки.

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Курсът на долара ще бъде в диапазона 90-100 рубли до края на годината

Руските дипломати обсъждат с турските власти въпроса с плащанията, като от 18 януари държавните банки частично са възстановили връзките си с Русия, пише РИА Новости.

В същото време е факт, че заради американските санкции даже китайските държавни банки вече налагат ограничения на руските си клиенти.