Ново ограничение на банковите преводи от руски банки към сметки зад граница предлага президентът и председател на УС на банка ВТБ Андрей Костин. Пред РБК той заяви, че трябва да се сложи лимит на операциите в рубли - с цел да не изтичат капитали от страната.

Контекст: През март 2022 г., след избухването на войната в Украйна и налагането на западните санкции, Банката на Русия ограничи изтеглянето на пари от физически лица в чужбина. Първоначално лимитът беше 5 хил. долара, но по-късно беше повишен на 1 млн. долара. Действието на ограниченията беше удължавано няколко пъти, за последно - до 30 септември.

Въпреки санкциите: Как да изпращаме пари към Русия

Въпреки санкциите: Как да изпращаме пари към Русия

Все още има доста варианти, но никой от тях не може да се определи като бърз, лесен или евтин

Какво означава това:

  • Руските граждани и жителите на приятелски държави не могат да прехвърлят повече от 1 млн. долара (или равностойността им в други валути) по сметки в чуждестранни банки в рамките на месец.
  • Ограничението чрез системите за парични преводи е по-малко - не повече от 10 хил. долара.
  • Работещите в Русия чужденци могат да превеждат в чужбина сума, равна на заплатата им.
  • На физическите лица, които не работят в Русия и на юридическите лица от "неприятелски" държави е забранено да превеждат пари в чужбина. Изключение правят чуждестранните компании, контролирани от руски граждани или организации.

Детайли: Рестрикциите имат едно очевидно слабо място - те са свързани само с операциите в долари. Костин посочи, че никой не спира руските граждани и фирми да прехвърлят големи суми в рубли и да ги обръщат в други валути зад граница.

"Просто трябва да осъзнаем, че не живеем в мирно време. Необходими са ни някои допълнителни действия (в подкрепа на рублата) към това, което сме свикнали да правим. Например, все още има пропуски. Да речем, че решите да преведете пари в чужбина: има ограничения за 1 млн. долара на месец, но в рубли можете да преведете колкото искате. Какво се случва след това? Превели сте един милиард в Армения той веднага е обменен в долари. Тази възможност трябва да бъде затворена", заяви банкерът.

Руските пари, които текат нелегално през Западните Балкани

Руските пари, които текат нелегално през Западните Балкани

Актуални данни от нов доклад

Според него трябва да има таван от 100 млн. рубли на месец - т.е. равностойността на 1 млн. долара.

Още нещо: Костин отбеляза, че предложението е негово собствено и не е обсъждано в централната банка на Русия. Институцията не е коментирала пред РБК идеята за лимит на изходящите преводи в рубли.