Войната в Украйна направи видима новата Желязна завеса в света. Подобно на оригиналната, тя раздели държавите не само геополитически, но и икономически. Някои теоретици твърдят, че парите са като водата - винаги си намират път. С оглед санкциите и нарушените бизнес отношения между Русия и западния свят, този път не е много кратък и лесен - и това предизвиква големи затруднения за обикновените хора и фирми, които изпращат или получават пари.

Това е лошо, защото даже в България има бизнеси, които имат партньори в Руската федерация и искат да продължат да работят с тях. Отделно от това, не са малко и хората у нас, които имат близки и роднини там.

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

Доларът и юанът също поскъпват спрямо рублата

Контекст: Още от преди нахлуването на Русия в Украйна някои финансови институции бяха поставени под международни санкции, но след началото на конфликта ситуацията стана още по-сложна. Много от западните финансови и финтех компании просто напуснаха руския пазар и така част от традиционните опции отпаднаха.

Какво остава? Специализирани руски издания като РБК и "Тинькофф Журнал" поддържат списъци с възможните варианти, но промени има буквално всеки ден.

Стандартен банков превод: Изключването на руски банки от глобалната система SWIFT е мярка с изключително голям мащаб и прилагането ѝ само по себе си беше голяма новина. Всъщност, обаче, само част от сектора е извън SWIFT.

Все още в Русия работят банки като Reiffeisen и UniCredit. Проблемът е, че и двете поне официално вървят към излизане от руския пазар - макар австрийското правителство да дава ясен знак, че доста печелившото присъствие на първата от двете банки на руския пазар няма да приключи чак толкова скоро.

Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Руската централна банка забранява ползването на SWIFT в страната

Преминава се към руската Cиcтeмa зa пpeдaвaнe нa финaнcoви cъoбщeния

Остават още няколко руски банки с достъп до SWIFT като "АК Барс", "Пересвет", "Русский стандарт", "Експобанк" и т.н.

При всяко положение, можете да очаквате по-бавни от обичайното SWIFT трансфери.

Големите играчи като Сбербанк и ВТБ са санкционирани, а голяма част от останалите или не са част от SWIFT или имат определени ограничения.

Платежна система "Мир": Руският проект "Мир", е най-вече за вътрешна употреба, но освен това предлага и международни преводи. За момента обаче системата се поддържа от малък брой банки в държави като Армения, Беларус, Казахстан, Виетнам и (според РИА Новости) Южна Корея. Турция спря плащанията през "Мир" заради опасения от санкции.

Турските банки Isbank и Denizbank спряха използването на руската платежна система "Мир"

Турските банки Isbank и Denizbank спряха използването на руската платежна система "Мир"

След като Вашингтон разшири санкциите си миналата седмица

UnionPay: Китайската платежна система предлага трансгранични трансфери чрез услугата MoneyExpress. Тя обаче е достъпна само за карти, издадени от китайски банки - въпреки че в Русия UnionPay набира популярност.

Последната западна система за парични преводи напуска Русия

Последната западна система за парични преводи напуска Русия

MoneyGram беше единственият чуждестранен играч, вписан в регистъра на операторите

Компании за парични преводи: Въпреки излизането от руския пазар на WesternUnion, MoneyGram, Wise, PayPal и ред други западни компании, там остават руските им аналози. Сред тях е, например, "Золотая Корона". Тя поддържа трансфери от ЕС, но по собствен (и потенциално по-неизгоден от официалния) курс.

Има и ограничения например за брой преводи и общ размер на месец, като параметрите на услугата я правят по-подходяща за нуждите на физически лица.

Подобна е ситуацията и с платформи като "Юнистрим" и Contact, като последната поддържа само руски банкови карти.

Стейбълкойни: Крипто технологиите имат един безспорен геополитически плюс от гледна точка на Русия - не се влияят от санкционни режими. Големият недостатък на най-масовите като биткойн и етер е в тяхната нестабилност. За целите на трансграничните трансфери по-добър вариант са т.нар стейбълкойни - дигитални активи, чиято стойност е обвързана с реални такива.

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Крипто секторът се напълни с "измамници" и всякакви "търговци"

Мнението на председателя на SEC Гари Генслер

Примери за това са USDT на компанията Tether, BUSD на Binance и USDC на Circle, които са обвързани с щатския долар.

Проблемът с дигиталните активи е, че все още няма достатъчно надеждни механизми за защита от измами и от загуба на средства заради, например, крах на компанията, издаваща дадения стейбълкойн. Това също не е оптимален вариант при редовни плащания между бизнеси. Освен това, безопасната употреба изисква технически познания.