В началото на днешния ден, курсът на руската рубла падна под психологическата граница от 100 рубли за евро - до 102 рубли за евро.

Щатският долар, еврото и юанът в първите часове на деня продължават стабилно да се повишават по време на търговията на Московската борса. Доларът, поскъпвайки, надхвърли 93 рубли. Китайският юан се търгуваше за 13 рубли.

Такова голямо понижение на курса на рублата се случва за първи път от 28 март 2022 г., т.е. след началото на военните действия в Украйна, пише Интерфакс.

В първите часове след известието на метежа на Пригожин, също имаше значителен спад на курса на руската валута, близо до настоящия. Pycĸитe бaнĸи в cъбoтa cyтpинтa (при вестта за метежа) пpoдaвaxa дoлapи и eвpo пo ĸypc, c oĸoлo 10% пo-виcoĸ oт тoзи зa пpeдxoднaтa ceдмицa. B cъбoтa cyтpинтa нaй-гoлeмитe бaнĸи пoвишиxa ĸypcoвeтe cи - в мнoгo oт тяx aмepиĸaнcĸaтa вaлyтa мoжeшe дa ce ĸyпи зa 90 pyбли, a eвpoпeйcĸaтa - зa 100 pyбли. Тогава китайският юан се повиши с 36 копейки, до 12,9 рубли.

Сегашното отслабване на позицията на рублата се улеснява от цял ​​набор от фундаментални фактори - от прогнозираните показатели за бюджетен дефицит през юли до решението на Министерството на финансите през новия отчетен период да продава по-малко юани от преди, коментират финансисти от руска инвестиционна компания. А Централната банка на Русия отново заявява, че няма финансови рискове за икономиката.

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Отражението на "метежа" на частната армия "Вагнер"

"На такъв фон техническите сигнали почти не работят. В същото време, щатският долар изглежда свръхкупен и има нужда от сериозна корекция", подчертава хинансистът Владислав Силаев от "Алфа Капитал".

"Търсенето на чуждестранна валута от страна на големите играчи на пазара се запазва, което косвено се потвърждава от увеличението на средната транзакция на финансовия пазар", коментира от своя страна анализатор от руска банка.

Според него, това се дължи отчасти на стабилно търсене от вносители в Руската федерация, отчасти на преодоляване на важни нива на съпротива в района на 90 рубли за $1, на фона на продължаващите геополитически опасения.

Анализатори продължават да смятат, че еднократни фактори, като например изпълнението на крупни сделки, могат също да допринесат за отслабването на рублата.

Прогноза за курса на рублата до края на годината

Прогноза за курса на рублата до края на годината

Как ще повлияе бунтът на Пригожин на руската валута, обясняват финансисти и анализатори