Събитията в Русия през миналия уикенд, свързани с "похода" на частната армия "Вагнер" на Сергей Пригожин, макар и съвсем кратковременни, се очаква да имат сравнително дълготрайно влияние на курса на рублата и на финансовия пазар като цяло в страната. На 26 юни руската валута бързо си върна спада от уикенда, укрепвайки се до ниво от 84,7 за долар.

"Сега има много емоции на пазара и отново икономическите фактори "избледняха" на заден план, а политиката доминира", коментира въпроса за "Известия" Михаил Зелцер, експерт по финансовите пазари в крупната финансова компания "БКС Светът на инвестициите".Според него, ще бъде трудно веднага да започне растеж на рублата и акциите на ковпанигте, защото това отнема време за адаптиране.

Но ако не се отчитат "сътресенията" напоследък, текущите цени на ценните книжа изглеждат добре за в бъдеще и техническото им "прегряване" до голяма степен е отстранено.

Въпреки факта, че ситуацията с Пригожин е разрешена, несигурността на финансовите пазари остава, казва от своя страна Андрей Маслов, анализатор във финансовата група "Финам". По думите му, най-вероятно темпът на отслабване на рублата, започнал преди 4 дни, ще се забави и рублата може да премине към известно укрепване - търгувайки се около 85 рубли за долар и 92 рубли за евро.

По-нататъшната динамика на руската валута ще се определя от комбинация от фактори, най-важният от които е състоянието на търговския баланс на страната. Ако той се влоши в средносрочен план, на фона на намаляване на износа, рублата ще бъде под натиск и може да достигне нива от 85-87 рубли за долар, оставайки на тези нива и в началото на есента, смята Полина Хвойницкая, ръководител на инвестиционна стратегия и анализи в банка.

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Щетите, които Пригожин нанесе на руската икономика

Отражението на "метежа" на частната армия "Вагнер"

Основните рискове за курса на рублата могат да бъдат също падащите цени на петрола и геополитиката, добавя Максим Тимошенко от инвестиционната компания "Руски стандарт".В резултат на това, до началото на есента валутната двойка USD/RUB може да се търгува в диапазона 85-90.

Подкрепата за руската валута може да дойде от излишък по текущата сметка на платежния баланс на Руската федерация и продажбата на юани в рамките на т.нар. бюджетно правило. През следващите месеци рублата ще остане волатилна и ще се търгува в диапазона 85-90 рубли за долар, очакват други анализатори, анкетирани от "Известия".

"В бъдеще валутният курс ще бъде повлиян от състоянието на търговския баланс, цените на петрола и геополитиката. Последните два фактора също могат да попречат на растежа на борсата през лятото", обобщават анализаторите.