Турските банки Isbank и Denizbank спряха използването на руската платежна система "Мир", съобщиха от двете финансови институции. Причината за решението им са мерките на САЩ срещу заподозряните, че са помогнали на Москва да заобиколи западните санкции заради войната в Украйна.

Ходовете, обявени отделно, бяха предприети, след като Вашингтон разшири санкциите си миналата седмица, за да включи ръководителя на организацията, управляваща "Мир", която е популярна сред десетките хиляди руски туристи, пристигнали в Турция тази година.

Решението на две от петте турски банки, които са използвали "Мир", отразява усилията им да избегнат финансовия кръстосан огън между Запада и Русия.

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

Москва извади от арсенала си и финансово "ядрено оръжие"

В системата са включени над 20 беларуски банки, арменската Arshidbank и Kyrgyz Bank of Asia, а също и дъщерни дружества на големи руски банки в Германия и Швейцария, водят се преговори и с Китай

Isbank, чиито акции се сринаха с 10% в понеделник, заяви, че е спряла плащанията през финансовата система "Мир" и оценява новите санкции на Министерството на финансите на САЩ. Isbank също така заяви, че има желание да спазва националните и международните закони, разпоредби и принципите на търговския бизнес.

Потърсена за коментар от Ройтерс, от Denizbank заявиха, че в момента не може да предостави услуги в системата "Мир". Банката "действа в съответствие с международните разпоредби за санкции", категорични бяха от финансовата институция.

След като двамата частни кредитори спряха "Мир", системата все още се управлява от държавните кредитори Halkbank, Vakifbank и Ziraat.

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

САЩ към Турция: Ако си сътрудничите с руски олигарси ви грозят американски санкции

Турция е единственият член на НАТО, който не е наложил санкции на Русия

Членката на НАТО Турция принципно се противопоставя на санкциите на Запада срещу Русия и има тесни връзки както с Москва, така и с Киев, нейните черноморски съседи. Анкара също така осъди инвазията на Русия и изпрати въоръжени дронове в Украйна като част от своя дипломатически баланс.

Въпреки това западните нации са все по-загрижени за засилените икономически връзки между Турция и Русия, коментират дипломати, особено след няколко срещи между лидерите Тайип Ердоган и Владимир Путин, включително миналата седмица в Узбекистан.

Припомняме, че миналия месец Министерството на финансите на САЩ изпрати писмо до турския бизнес, предупреждавайки, че рискува санкции, ако поддържа търговски връзки със санкционирани руснаци.

Тогавашният министър на финансите на Турция Нуредин Небати нарече притесненията около писмото "безсмислени". През април той каза, че руските туристи са "критични" за икономика на Турция и могат лесно да извършват плащания, тъй като системата "Мир" се използва от турските банки. 

Много руснаци отидоха да живеят в Турция след началото на войната през февруари. Южната ни съседка се оказа сред малкото им възможности за пътуване, но западните санкции прекъснаха използваните от тях западни кредитни карти.

Изпадналата в неплатежоспособност Шри Ланка иска да въведе руската платежна система "Мир"

Изпаднала в неплатежоспособност държава иска да въведе руската платежна система "Мир"

Възможно е картата "Мир" да бъде въведена в около 20 страни в света