Властите на Шри Ланка обсъждат с Русия възможността за присъединяване към руската платежна система "Мир". Това съобщи министърът на транспорта на островната държава Бандула Гунавардана. През април страната изпадна в неплатежоспособност.

"Нашето посолство обсъжда този въпрос, защото знам, че руснаците искат да улеснят плащането си с карта в Шри Ланка... Ще се опитаме да намерим някакъв начин, ще се опитаме да получим одобрението на нашата Централна банка, и след това ще стане възможно", казва той в интервю за РИА Новости.

Министърът отбелязва, че властите на Шри Ланка, също искат руските туристи да могат да плащат с банкова карта.

По-рано посланикът на Шри Ланка в Русия Джанита Абейвикрема Лиянаге заяви, че властите възнамеряват да признаят руската платежна система "Мир" през 2022 г.

Междувременно на 16 септември Централната банка на Русия обяви намерението си да продължи диалога за разширяване на географията на приемане на карти "Мир".

Руският посланик в Ню Делхи Денис Алипов каза миналата седмица, че Индия и Русия водят активен диалог относно взаимното признаване на платежните системи "Мир" и RuPay.

Освен това, руският вицепремиер Дмитрий Чернишенко съобщи, че Руската федерация преговаря за използването на руската банкова карта със страните от Близкия изток, Латинска Америка, Югоизточна Азия и Китай.

В момента картите "Мир" се използват в бившите съветски републики, Турция, Южна Корея и Виетнам.

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

Шри Ланка изпадна в неплатежоспособност

В страната има остър недостиг на храни