Нов доклад на Глобалната инициатива срещу международната организирана престъпност, цитиран от Balkan Insight, предупреждава, че слабото върховенство на закона, организираната престъпност и голямата "сива икономика" в страните от Западните Балкани, заедно с войната в Украйна - са позволили на Русия за огромен брой незаконни финансови потоциот нейна страна.

"Стратегическото географско положение на Балканите, действащи като врата между Азия и Западна Европа, съчетано с екосистема на завладяване на Украйна, институционални слабости, организирана престъпност и широко разпространена сива икономика, правят региона особено податлив на нелегални руски пари", пише Ваня Петрова, която е автор от доклада.

Освен от Русия, случващото се се използва и от други големи играчи като Китай и ОАЕ, които искат да повлияят на вземането на решения в ключови пазари и институции.

Кремъл многократно се е възползвал от интеграцията си в западната финансова система, за да използва пропуските в управлението чрез разяждащия ефект на незаконното финансиране. Тази опасност придоби нови и потенциално по-големи измерения с началото на войната на Русия в Украйна.

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Русия на Путин, която прилича все повече на Северна Корея

Икономически страната e все по-изолирана от западния свят

Глобалните нелегални финансови потоци се оценяват на около 1,6 трилиона щатски долара годишно, което представлява между 3 и 5 процента от световния брутен вътрешен продукт. В Западните Балкани цифрата е около 6 на сто от БВП на региона.

След като Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година, бяха въведени много санкции, включително замразяване на руски резерви от страните от Г-7 на стойност около 315 милиарда долара, държани в Централната банка на Русия.

Начините, използвани от руските елити за избягване на санкции, включват "пране на пари чрез закупуване на недвижими имоти и бизнес активи, използване на професионалисти за откриване на банкови сметки, иницииране на банкови транзакции, прехвърляне на средства и създаване на корпоративни структури, които пряко или косвено ги подкрепят.

Освен това, използване на сложни структури на собственост за избягване на идентификация, както и използване на юрисдикции на трети страни и фалшива търговска информация за улесняване на доставките на чувствителни стоки до Русия.

"Руснаците избягват санкциите именно чрез Западните Балкани, благодарение на комбинация от завладяване на държави и медии, тлеещи етнически разделения и умишлено насърчаване на бавно темпо за присъединяване към ЕС", пише в доклада.

Според написаното, от 2014 година насам Босна, България и Сърбия не са следвали санкциите на ЕС срещу Русия, а Северна Македония и Черна гора дори са предоставили зелена светлина за инвестиции на руски граждани, въпреки критиките от страна на ЕС.

Албания все още не е изпълнила програмата за "фискална амнистия", която би позволила на всеки албански или чуждестранен гражданин да депозира до 2 милиона евро, недекларирани пари в банковата система.

Контрабандата на хора, оръжия и пари улеснява незаконната дейност от началото на войната в Украйна. Контрабандните пари се укриват главно в автомобили или скрити сред законни продукти в транспортни камиони и контейнери.

Според доклада, скоро след началото на войната през 2022 година украински бежанци също са взели със себе си недекларирани пари в брой в Европа - съпругата на бивш украински депутат, например, беше заловена на граничен пункт  с 28 милиона щатски долара и 1,3 милиона евро, опитвайки се да влезе в Унгария.

В друг случай бивш генерал от службите за сигурност на Украйна, за който се твърди, че е сътрудник на Русия, беше задържан на границата между Сърбия и Северна Македония с 600 000 евро в брой, голяма сума в щатски долари и диаманти и изумруди с неизвестна стойност.

Съществува и засилено използване на тайни канали за незаконни парични преводи в Албания. Паричните потоци често са неоткриваеми, защото се смесват с печалби на бизнеси, като ресторанти, барове, салони за красота, бензиностанции, частни паркинги и таксиметрови компании, където тези незаконни финанси се перат.

Докладът обяснява и за още една практика - измамата с гориво. Това често включва избягване на митнически тарифи чрез деклариране на по-малки количества петролен продукт чрез продажба на гориво от кораби по река Дунав на рибари. По-нова тенденция е закупуването на горива на по-ниски цени от Унгария и препродажбата им в Сърбия.

Единният пазар на ЕС има политика за нулево ДДС за фактури между посредници, което позволява на измамите с ДДС да процъфтяват. Само през декември 2022 година Европейската прокуратура (EPPO) разкри това, което се смята за най-голямата измама с ДДС, разследвана някога в Евросъюза и отговорна за очакваната загуба на данъкоплатците на стойност от 2,2 милиарда евро, включваща и гражданите на България и Хърватия , както и на трети страни като Албания и Сърбия.

Докладът призовава Европа да отдели изцяло икономиката си от Русия и да заложи на санкциониране на руските "стратегически инвестиции" на Балканите.

Колко всъщност ще бъде бюджетният дефицит на Русия за 2023 година

Колко всъщност ще бъде бюджетният дефицит на Русия за 2023 година

Очертава се превишение на планираните разходи