Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация за тази година може да надхвърли планираната стойност от 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви министърът на финансите на страната Антон Силуанов.

"Сега размерът на дефицита достига приблизително нивата, които включихме в плана. До края на годината неговият размер ще бъде 2-2,5% от БВП. По-точно ще може да се каже през втората половина на годината", казва министърът в интервю за aif.ru. Той добавя, че "страната има достатъчно ресурси, за да изпълним планираните разходи и допълнителните, които възникнат през годината".

За първото полугодие (януари-юни), по предварителни данни на Министерството на финансите на страната, бюджетът е изпълнен с дефицит от почти 2,6 трилиона рубли (планът за годината е 2,9 трилиона рубли).

По данни на портала "Електронен бюджет" обаче, към 20 юли бюджетните приходи на Руската федерация възлизат на 12,78 трилиона рубли, разходите са 16,42 трилиона, а дефицитът - 3,64 трилиона рубли.

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

За първите 5 месеца, бюджетните разходи надвишават тези за същия период на миналата година с 27%

Министерството на финансите обясни увеличението на дефицита в началото на годината с изпреварващо финансиране на редица разходни позиции през януари-февруари. Финансовият министър на Русия и преди е отбелязвал, че през 2023 г. дефицитът на федералния бюджет може леко да се отклони от планираното ниво от 2% от БВП.

В интервюто сега той потвърждава прогнозите, че до края на годината ще бъде възможно да се достигне базовото ниво на приходите от петрол и газ, които са най-голямото "перо" в бюджета, но за първите месеци да доста под миналогодишните. "Сега виждаме, че ще успеем да достигнем приходи от 8 трилиона рубли от нефт и газ", казва Силуанов.

Новата (повишена) прогноза за БВП на Русия за 2023 година

Новата (повишена) прогноза за БВП на Русия за 2023 година

Шефът на най-голямата руска банка не изключва възникването на нова световна криза през следващите години