Руската икономика през 2023 г. ще покаже растеж, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната може да нарасне с около 2%, смята Герман Греф, председател на Борда на директорите на най-голямата руска банка, "Сбербанк". 

Oфициaлнaтa пpoгнoзa нa Mиниcтepcтвoтo нa иĸoнoмичecĸoтo paзвитиe зa pъcтa нa БBΠ нa Pycия зa 2023 г., e 1,2% pъcт. А за първото тримесечие на 2023 г., БВП на страната има спад от 2,2% на годишна база. 

"Нашата прогноза (на банката) за тази година е, че икономиката на Русия като цяло ще расте. Все още е трудно да се каже с колко, но нашата прогноза е с около 2% и това е добър резултат. В рамките на две години икономиката ще се възстанови до предишните си обеми и показатели на развитие", казва в интервю за РБК Греф, който е и бивш министър на финансите на Русия.

По думите му, много важно е руската икономика да остане пазарна. Дефицитът на федералния бюджет през 2023 г. може да варира от 2% до 3% от БВП, отбелязва Греф. "За такава година това е много малко. А привличането на средства като източник за покриване на дефицита е съвсем нормална пазарна практика", подчертава той.

Развитието на руската икономика ще зависи от процеса на нейното преструктуриране и състоянието на световната икономика.

Какъв е спадът на БВП на Русия за първото тримесечие

Какъв е спадът на БВП на Русия за първото тримесечие

При промишленото производство обаче се наблюдава лек ръст, а при строителството - голям

Същевременно Греф не изключва възникването на нова световна криза през следващите години. И ако това се случи, ще бъде засегната и руската икономика.

Ако икономическият растеж в света като цяло продължи и не възникнат нови големи катаклизми, руската икономика ще продължи да расте през следващите три години, смята ръководителят на Сбербанк. Според него, потенциал за това има. Обаче икономиката на Руската федерация ще трябва да премине през процес на известно преструктуриране, предимно при експортно-импортните операции.

"Допълнителен стимул за развитие ще бъде потенциалът за замяна на най-големите доставчици на стоки и услуги, които напускат руския пазар - през следващите 2-3 години руските предприемачи ще имат добра възможност да заемат освободените пазарни ниши", отбелязва Греф.

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

Какво се случва с бюджетния дефицит на Русия

За първите 5 месеца, бюджетните разходи надвишават тези за същия период на миналата година с 27%