Западните санкции, заради продължаващата война в Украйна, направиха невъзможно Русия да внася това, от което се нуждае. Чуждите инвеститори стоят настрана, хиляди от елита на страната емигрираха, а цената на основния й износ не спира падна. Войната на президента Владимир Путин изолира страната му и това вече изглежда необратимо. Според все повече западни експерти, голямото спиране на руската икономика ще се ускори през 2023 година, тъй като Москва се приближава към севернокорейския икономически модел, пише Reuters.

Нахлуването в Украйна нанесе щети на Руската федерация, която зависи силно от износа на петрол и газ. Въпреки че високите цени в началото на миналата година помогнаха донякъде на икономиката на страната, останалият свят бързо се приспособи, променяйки доставките. Тази година Русия може и да няма достатъчно ресурси, за да смекчи удара на рецесията върху населението си.

Руската икономика ще понесе тежък удар, категорични са икономисти и политически анализатори. През октомври 2021 година Международният валутен фонд прогнозира икономиката на Русия да нарасне с 2% през 2023 година. В края на 2022 година МВФ прогнозира спад на БВП на страната с 2,4% след свиване с 3% миналата година. Въз основа на обменния курс на рублата за 2021 година, това се превръща в около $200 милиарда загуби за БВП.

Икономиките на Грузия, Турция и Армения процъфтяват, докато войната на Путин гони пари и хора от Русия

Тези икономики процъфтяват, докато войната на Путин гони пари и хора от Русия

Кои страни са облагодетелствани от войната в Украйна?

Руският президент Владимир Путин затегна контрола върху икономиката, изисквайки да подпише продажбата на активи от западни компании в банковия или енергийния сектор. Държавни компании и банки, както и приятелски настроени към Кремъл олигарси, вече са закупили банкови или индустриални активи на ниска цена и тенденцията тепърва ще се засилва. Това обаче едва ли ще е достатъчно страната да функционира нормално.

Снимка 599676

Източник: iStock

Съвсем скоро страните от Работната група за финансови действия ще се срещнат на символична дата - една година от началото на войната в Украйна. След Студената война световните сили въведоха системи за глобално управление. Целта беше да се защитят либералните ценности, човешките права и световната икономика и да се потуши заплахата от ядрено унищожение, пише Financial Times.

Безспорният успех на този нов, основан на правила международен ред, беше неговият обхват, привличайки Русия и постсъветските държави, както и други процъфтяващи икономики, каквито са Китай и Индия.

Подобна система обаче работи само тогава, когато нейните членове спазват правилата. Със своето насилствено и непровокирано нахлуване в Украйна, отровна подкрепа на корупцията и документирано финансиране на тероризма, Русия на Владимир Путин прекрачва границите и сякаш се присмива на базирания на правила международен ред, който ни даде уникален период на мир и икономическо развитие, коментират експерти.

Спадът в енергийните приходи и рязко растящите разходи доведоха бюджета на Русия до дефицит от около $25 милиарда през януари, тъй като санкциите и цената на военната кампания на Москва в Украйна натежаха на икономиката. На този фон рублата потъна до 10-месечно дъно.

Големият въпрос сега е дали Русия ще бъде изключена от глобалната финансова система. Ако и това се случи, изолацията й наистина ще изглежда непоправима.

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде "доброволен"