През следващите месеци руснаците не трябва да очакват ново укрепване на националната валута. До края на 2023 г. курсът на долара ще се стабилизира и най-вероятно ще бъде в рамките на 90-100 рубли, съобщава вестник "Известия" , позовавайки се на проучване на икономисти.

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

100 рубли за евро: Курсът на руската валута мина психологическата граница

Доларът и юанът също поскъпват спрямо рублата

Според анализатора на Finam Александър Потавин основната причина за настоящата слабост на рублата е недостигът на твърда валута в Русия . Тя се формира в резултат на редица фактори, включително изтичане на капитали от страната и липсата на строг валутен контрол от финансовите власти. На този фон компанията очаква постепенното отслабване на националната валута да продължи в средносрочен план, пише lenta.ru.

Друга причина за обезценяването на националната валута е голямото търсене на руснаците за скъпи вносни дълготрайни стоки, каза Николай Рясков, управляващ директор за инвестиции на управляващата компания PSB . Тази тенденция вероятно ще продължи до края на 2023 г. и ще продължи да оказва натиск върху рублата.

Прогноза за курса на рублата до края на годината

Прогноза за курса на рублата до края на годината

Как ще повлияе бунтът на Пригожин на руската валута, обясняват финансисти и анализатори

На свой ред анализаторът на Digital Broker Даниил Болотских свърза недостига на твърда валута в страната с увеличаването на сетълментите в национални валути. По този начин, според Банката на Русия , вече 42 процента от експортните транзакции се извършват в рубли, което в обозримо бъдеще може да влоши недостига на валута.

По-рано вестник "Известия", позовавайки се на проучване на икономисти, писа , че курсът на долара може да надхвърли 105 рубли до края на октомври 2023 година.

Както поясни експертът Владимир Григориев , това може да се случи на фона на затягане на санкционния натиск върху Русия от страна на западните страни.

Днес към 10:30 часа курсът на долара по време на търговията на Московската борса беше на ниво от 99,48 рубли (минус 28% от началото на сесията), а за едно евро участниците на пазара даваха 104,28 рубли (минус 0,64 процента).