Нетните покупки (покупки минус продажби) на чуждестранна валута от физически лица през декември миналата година се оказаха с рекорден месечен обем за годината и възлизат на 179 милиарда рубли, като бяха закупени основно долари и евро, следва от преглед на рисковете на финансовите пазари, изготвен от Централната банка на Руската федерация.

"През декември населението направи рекордни нетни покупки на валута на стойност 179 милиарда рубли през 2023 г., от които валута за 90,2 милиарда рубли бяха закупени на валутния пазар, а за 88,8 милиарда рубли бяха закупени през най-големите банки. Почти целият обем на покупките беше в долари и евро", се казва в обзора, цитиран от агенция Прайм.

Изтичането на капитали от Русия се удвои през третото тримесечие

Изтичането на капитали от Русия се удвои през третото тримесечие

Но в сравнение с миналата година, сега сумата е няколко пъти по-ниска

Общият месечен обем на търговия на вътрешния валутен пазар се увеличи от 9,2 трилиона рубли през ноември до 10,8 трилиона през декември. Среднодневният обем на търговия се е увеличил с 22,8% до 513 милиарда рубли. Обемът на търговията на извънборсовия валутен пазар също се увеличи през декември, достигайки най-високата си стойност от април 2022 г. - 15,7 трилиона рубли (през ноември - 12,9 трилиона). Делът на извънборсовия пазар в общия обем на търговия през декември е 59,2%. (През декември м.г. валутният курс бе около 98 -100 рубли за едно евро и 90-92 рубли за долар,, бел. ред. )

В структурата на борсовия валутен пазар делът на юана намалява от 46,2% през ноември до 44,6% през декември. А делът на "токсичните" валути (валути на неприятелски страни), както е определен от Централната банка, се е увеличил до 54,2% от 52,3%. В извънборсовия сегмент ситуацията е обратната: делът на юана се увеличи до 34,5%, а делът на "токсичните" валути намаля до 60,7% (през ноември делът на юана беше 31,5%, делът на "токсичните" валути е 63%).

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Руски икономисти: Не очаквайте скорошно укрепване на рублата

Курсът на долара ще бъде в диапазона 90-100 рубли до края на годината

При външнотърговските транзакции през ноември делът на юана в приходите от износ остава непроменен - ​​34,5% (в стойностно изражение - $12,8 млрд.), а във вносните плащания леко намалява - от 36,8% през октомври до 36,4% през ноември (в стойностно изражение - съответно 9,6 и 10 милиарда).

Делът на рублата в приходите от износ намалява с 2,8 процентни пункта, до 35,3%, а в плащанията за внос се увеличава с 2,5 процентни пункта, до 32,5%, изчисляват още от Централната банка на Руската федерация.