Нетното изтичане на капитал от Русия се удвои през третото тримесечие на 2023 г. То възлиза на 18 милиарда долара при 9 милиарда долара през периода април-юни , според изчисления на Националния изследователски университет Висше училище по икономика, пише вестник "Известия".

И въпреки че Централната банка подчертава, че подобно изтичане не трябва да се бърка с незаконно изнасяне , има причини за безпокойство: това беше основната причина за отслабването на рублата през последните месеци . Експертите лесно намират обяснения за ускоряването на отлива. Сред тях са трудностите при връщането на приходите от износ в страната, плащанията към чужденци, напускащи руския пазар, и дивиденти към чуждестранни инвеститори. Но възможно ли е да се спре бягството на капитали и дали страната е далеч от пиковите показатели?

Г-7 обявиха условие за евентуално връщане на "замразените" руски финансови активи

Г-7 обявиха условие за евентуално връщане на "замразените" руски финансови активи

Отговорът на Москва

Колко капитал е изнесен от Руската федерация през 2022 и 2023 г.?

Нетното изтичане на капитал от частния сектор показва колко парите, напускащи една страна, надвишават техния приток . Двукратното увеличение на показателя е основната причина за отслабването на рублата, според бюлетина на HSE "Коментари за държавата и бизнеса".

Ако през второто тримесечие нетният износ възлиза на 9 милиарда долара, то през третото тримесечие той вече е 18 милиарда долара (като се вземат предвид грешките и пропуските, т.е. статистическите грешки и неотчетените транзакции), следва от изчисленията на автора, базирани на данни на Централната банка.

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

Накъде извън Русия "изтичат" руските капитали

В тази посока се преместиха и много руснаци

Изтичането на капитал се отнася до законни финансови транзакции , свързани с инвестиции на резиденти на Руската федерация (граждани и компании) в чуждестранни активи и ценни книжа, с прехвърляне на средства към чуждестранни банки и придобиване на парична валута. Ръководителят на Централната банка Елвира Набиулина по-рано призова да не се бъркат тези транзакции с изтеглянето на пари от Руската федерация по подозрителни причини (обемът му е около 1 милиард долара).

Между другото, през първото тримесечие на 2023 г. износът на капитал от Руската федерация възлиза на 21 милиарда долара , според документи на Централната банка. Тоест от януари до септември цифрата ще достигне приблизително 48 милиарда. Но ако я сравним с нетния отлив на капитал през миналата година, сега сумата няколко пъти по-ниска . За цялата 2022 г. той достигна 243 милиарда долара, или 13,5% от БВП, както изчислиха по-рано експерти от Центъра за макроикономически анализи и краткосрочни прогнози.

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Съмнителни банки, куфари, пълни с пари и диаманти: Как Русия финансира своите покупки на оръжейни технологии и части

Как работят схемите?

Те идентифицираха четири основни канала за изтегляне на капитал: търговски кредити и аванси (66 милиарда долара), изплащане на заеми и заеми от банки и нефинансови предприятия (62 милиарда долара), транзакции на физически лица (47 милиарда долара) и изтегляне на преки чуждестранни инвестиции (40 милиарда долара).

Защо все повече и повече капитали изтичат от Русия?

Както експерт обясни пред изданието, изтичането на капитал се увеличава главно поради действията на компании, а не на физически лица. Основната причина е, че приходите от износ се забавят . В същото време факторът сезонност (търсенето на валута поради празничния период) играе второстепенна роля.

През януари доларът струваше около 67 рубли, а през август курсът скочи над 100. След това властите повишиха основния процент до 15%, а също така въведоха задължителната продажба на печалбите в чуждестранна валута. Благодарение на това в началото на ноември доларът се търгуваше в диапазона 92-95 рубли.

Настоящото увеличение на изтичането на капитали е свързано с напускането на чуждестранни компании от руския пазар , казва доцентът от катедрата по глобални финансови пазари и финтех на Руския икономически университет. Г. В. Плеханова Денис Перепелица. Те получават пари в рубли, след това ги обменят в чуждестранна валута и ги прехвърлят в чужбина . Сред големите сделки е покупката от Лукойл на руския бизнес на Shell. Volkswagen, British American Tobacco и Michelin също приключиха продажбата на бизнеса си в Руската федерация тази година.

Тенденцията на износ на капитал е тясно свързана с влошаването на инвестиционния климат, колебливостта на обменния курс, както и рисковете от санкции, отбеляза Денис Перепелица.

Правителството и Банката на Русия трябва по-активно да използват инструменти за намаляване на нестабилността на финансовия пазар, включително контролиране на изтичането на капитал , каза през август президентът на страната Владимир Путин . По-специално, от 16 октомври законът задължава редица износители да внасят 80% от приходите в чуждестранна валута по сметки в Русия и да продават 90% от този обем. Засега мярката е планирана като временна - за шест месеца.