Русия използва тайни финансови мрежи, за да финансира своите покупки на забранени оръжейни технологии и части за оръжия, като умело заобикаля западните санкции в процеса на търговията си. Това съобщава Business Insider, позовавайки се на анализатори.

Как работят схемите?

Предпочитан инструмент са парите - обикновено приходите от продажбите на петрол и газ на правителството.Те се "наливат" в сметки в страни като Турция и ОАЕ, където западните санкции не се прилагат стриктно.

Тези подробности бяха разкрити от Павло Верхняцки, член на Международната работна група по руските санкции. Така Русия се опитва да прикрие истинския източник на парите, като използва банки посредници. Според западните санкции банките трябва да разследват подозрителни транзакции, за да се уверят, че не се използват за заобикаляне на правилата.

Според Верхняцки покупките са посредничеството на мрежи от фиктивни компании - те обикновено купуват санкционираните стоки от търговски фирми или търговци на дребно на едро.

Това помага на Русия да си набавя микрочипове, специализирани инструменти и други ключови компоненти, използвани за строеж на ракетите и безпилотните самолети, които използва във войната с Украйна.

Семейни връзки, прекупвачи и още: Как Русия поддържа своя флот от западни самолети Airbus и Boeing във въздуха?

Семейни връзки, прекупвачи и още: Как Русия поддържа своя флот от западни самолети Airbus и Boeing във въздуха?

Въпреки западните санкции, предназначени да спрат руските превозвачи да доставят части за своите самолети

"Парите се наливат във финансовата система и стават движеща сила или гориво за тези черни операции", коментира Верхниацки, имайки предвид тайните програми на Русия за доставки на технологии.

Държави като Казахстан и Армения са традиционно близки с Русия и се използват като бази за фиктивните компании. Верхняцки описва фиктивните компании с определението "спящи мечки", някои от които са основани преди инвазията и са готови да заработят, след като западните санкции започнат да действат.

Банките, работещи с долари, трябва да се съобразят с американските санкции или ще бъдат изправени пред репресии от правителството на САЩ. Но агентите на Кремъл имат и други опции, които не включват банкови преводи.

Някои ръководители на фиктивни компании предават куфари пари на доставчици например.