Страните от Г-7 нямат намерение да връщат на Русия нейните финансови активи, "замразени" в началото на украинския конфликт, докато страната не се съгласи да плаща компенсации на Украйна. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на изявление на външните министри на страните от Г-7.

След двудневна среща, проведена в столицата на Япония, външните министри отбелязват, че националните финасови активи на Русия в техните юрисдикции ще останат "замразени", "в съответствие с правните норми" на тези страни.

Германия замрази руски активи на стойност над €5 милиарда

Германия замрази руски активи на стойност над €5 милиарда

Правителството съобщи, че близо 2,21 милиарда евро от замразените активи са средства, обявени от германските банки пред централната банка

Същевременно ден по-рано комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ подкрепи законопроект, за предаване на руски активи в Украйна. С него се цели да се прехвърли на държавния секретар правомощието да предоставя допълнителна помощ на Киев, използвайки конфискувани финансови активи.

На свой ред прессекретарят на руския президент, Дмитрий Песков отбелязва в тази връзка, че конфискацията на руските държавни резерви е "незаконна, противоречи на всички възможни правила и ще бъде оспорена юридически". Той също така добавя, че се работи по отговор на евентуални действия на Запада.

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в Белгия

ЕС "замрази" руски активи на обща стойност €68 милиарда, 70% от тях са в една малка държава

Посочената сума може да включва и национални резерви на Руската федерация