Китайската икономика нарасна по-бързо от очакваното през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано, подпомогнатa от отскок в индустриалния сектор, устойчив пазар на недвижими имоти и силен ръст на износа, съобщава Reuters.

Растежът от 6.8% за периода октомври-декември надмина очакванията на анализаторите. Нарастването за цялата 2017 г. се повиши до 6.9% на годишна база, което е първото годишно ускорение за икономиката от 2010 г. насам.

Китайските политици се опитват да ограничат финансовите рискове и да забавят взривното натрупване на дълг, без да засягат икономическия растеж.

Рекордни печалби в китайската индустрия

Индустрията на втората най-голяма икономика отчита рекордни печалби

Цените на суровините се качват, а корпоративните дългове спадат

Втората най-голяма икономика в света лесно успя да надвиши целта на правителството от около 6.5% за 2017 г. и да се ускори спрямо ръста от 6.7% през 2016 г., който беше най-бавният от 26 години насам.

"Нарастването на Китай е много здравословно", каза Ирис Панг, икономист за Китай в ING Хонконг.

"Рисковете, които ни тревожеха през 2017 г., като например съкращенията на свръхкапацитета, оказващи отрицателно въздействие върху БВП, не се случиха, защото напоследък се появяват нови сектори, които помагат на производството да расте", обясни Панг.

Китайската индустрия отново лети високо, отчита още по-големи печалби

Китайската индустрия отново лети високо, отчита още по-големи печалби

Спечеленото от предприятията доближава рекордните нива от края на 2011 г.

БВП през четвъртото тримесечие нарасна с 1.6% на тримесечна база, в сравнение с ревизирания ръст от 1.8% през юли-септември, съобщава официалната статистика.

Покачването на растежа се дължи на строгите мерки на правителството срещу високорисковите инвестиции и голямото задлъжняване на компаниите, както и борбата срещу замърсяването.

Въпреки силния общ ръст, в икономиката има признаци на отслабване, тъй като фирмите са изправени пред по-високи разходи по заеми, а правителството се опитва да задържи кредита.

Растежът на китайската икономика леко се охлади в началото на есента

Растежът на китайската икономика леко се охлади в началото на есента

Все пак ръстът на БВП остава над заложеното от Пекин

Ръстът на инвестициите в дълготрайни активи, голяма част от който е направляван от правителството, пада до 7.2% - най-бавния темп от 1999 г. насам.

Растежът на износа и вноса на Китай се забави през декември, след като се повиши през предходния месец, добавяйки към признаците на отслабващ икономически импулс.

Междувременно банковото кредитиране на Китай се понижи наполовина през декември, когато правителството продължи кампанията си за ограничаване на рисковете за финансовата система, но банките все още успяха да намалят рекордната сума за годината при по-строг контрол.