Китайската индустрия продължава да чупи рекорди, регистрирайки огромни печалби, най-високите от почти 6 години. Правителствените мерки срещу замърсяването на въздуха породиха опасения от недостиг на зимни доставки и рязко повишиха цените на готовите стоки като стомана и мед.

Промишлените компании в страната са спечелили общо 662.18 милиарда юана (99.55 млрд. долара) през септември, което е с 27.7% повече от изкараното през същия месец на 2016 г., съобщава националната статистика.

Растежът е повече от впечатляващ и надминава 24-те процента ръст на печалбите, отчетени през август. Това е най-резкият месечен ръст от декември 2011 г., когато печалбите скочиха с 31.5%.

Повишението през септември се дължи на по-силния ръст на производството и продажбите, както и на по-високите цени на произведените стоки, а също и на нарастването на печалбите в сектори като електричество, алкохол и електроника.

Индустриалните печалби в Китай са се увеличили с 22.8% до 5.58 трлн. юана през първите 9 месеца на 2017 г. спрямо същия период на миналата година, изпреварвайки отчетените 21.6% през периода януари-август.

Рекордни печалби в китайската индустрия

Индустрията на втората най-голяма икономика отчита рекордни печалби

Цените на суровините се качват, а корпоративните дългове спадат

"Предвиждаме, че индустриалният сектор ще остане на стабилна и подобряваща се траектория през четвъртото тримесечие", каза Жен Лишин, говорител на министерството на индустрията.

Задълженията на индустриалните фирми се повишиха със 6.7% през септември на годишна база, в сравнение с увеличението от 6.4% през първите 8 месеца на годината.

Дълго боледувалият промишлен сектор на Китай направи рязък обрат през тази година, тъй като строителният бум увеличава търсенето и цените на индустриалната продукция, което води до най-силните печалби от години.

Устойчивият растеж дава повече възможности на политиците в Китай за преструктуриране на раздутите и често неефективни държавни предприятия, които доминират в индустриалния пейзаж и формират преобладаващата част от огромния корпоративен дълг на страната.

Данните обхващат големите компании с годишни приходи от повече от 20 милиона юана от основните им операции.