Китайските индустриални компании отчетоха рекордни печалби през август, като цените на суровините се повишиха благодарение на подкрепяния от правителството строителен бум.

Всичко това помага на властите в Пекин да намалят високите нива на корпоративен дълг, без да бъде засегнат растежът на икономиката.

Печалбите на индустриалия сектор в Китай са най-високите за последните 4 години. През август те скочиха с 24% на годишна база до 672 млрд. юана (101.2 млрд. долара), съобщава националната статистика, отбелязвайки най-голямото увеличение за месец от август 2013 г. През юли годишният ръст на печалбата е бил 16.5%.

Увеличаването на растежа на промишлените печалби през август се дължи на по-високите цени, особено в сектори като петрол, стомана и електроника, посочват от националната статистика. Увеличаващите се цени са допринесли за близо 1/3 от регистрираните нови печалби.

През първите 8 месеца на годината китайските индустриални компании отчитат печалба от 4.92 трлн. юана, което е ръст от 21.6% на годишна база. Това е леко покачване от измерения 21.2% годишен ръст за 7-те месеца януари до юли.

Китай се фокусира върху премахването на финансовите рискове от годините на захранван с кредити растеж и запазването на стабилната икономика преди важния конгрес на управляващата партия, който ще се проведе през следващия месец.

"Цифрите са наистина положителни - те показват, че усилията на Китай да се намали свръхкапацитета работят добре", каза Ирис Панг, икономист от Китайската банка ING в Хонг Конг.

Пекин също напредва в намаляването на рисковете за дълга, което е решаващо за икономиката. "Когато затваряте фабрики със свръхкапацитет, до известна степен намалявате и коефициента на задлъжнялост", посочва Панг.

Едногодишният бум в строителството, подкрепян от държавата, подхрани търсенето и стабилизира цените на строителните материали. Натискът на Китай да намали свръхкапацитета на тежката индустрия и войната срещу замърсяването изглежда също засилва краткосрочния недостиг на доставки и по-високите цени.