Американското търговско представителство публикува нов по-подробен списък с европейски продукти, на които може да бъдат наложени мита. Този път той включва стоки, които в предишния такъв списък отсъстваха. Такива са, например, ирландското и шотландското уиски.

По-рано през годината беше представен такъв лист с продукти на стойност над 10 милиарда долара в отговор на дългогодишния спор между двете Вашингтон и Брюксел заради държавните субсидии за Airbus. През октомври пък бяха наложени мита от 10% върху вноса на граждански самолети и от 25% върху селскостопански продукти.

От последния документ на институцията става ясно още, че ставките за някои от обложените групи стоки може да бъдат увеличени до 100%, пише CNBC. В тази категория могат да попаднат такива като испански зехтин, френски сирена и португалски рибни продукти.

Митата срещу ЕС: Какво ще включват и кои продукти от България ще бъдат обложени?

Митата срещу ЕС: Какво ще включват и кои продукти от България ще бъдат обложени?

Тарифите трябва да влязат в сила от 18 октомври

Както и в предишния списък, така и сега в част от групите стоки, за които се готви налагане на тарифи или увеличаване на ставката на настоящите, присъства и България. Страната ни е включена в следните категории:

  • Йогурт; продукти за мазане, заместващи маслото; краве сирене; краве мляко; продукти от овче мляко;
  • Портокали; мандарини; клементини; лимони; череши; праскови; сокове от всякакви плодове;
  • Свински колбаси и продукти от свинско месо;
  • Различни видове морски дарове; включително сьомга; стриди и омари. Зехтин, маслини;
  • Сладки бисквити; вафли,
  • Книги и други печатни издания;
  • Суичери; пуловери и подобни плетени дрехи; костюми и други облекла от вълна; кашмир и памук.

Колко важни е търговията със САЩ за ЕС?

По данни на американското търговско представителство общата търговия на стоки и услуги между САЩ и ЕС за 2018 година възлизат на близо 1,3 трилион долара. От тях износът на европейските членки за американския пазар възлиза на 684 милиарда долара.

Съюзът е търговски партньор номер 1 за американския износ, а Щатите са вторият по големина пазар за европейския експорт.

Митата срещу ЕС ще повишат цените в САЩ и ще засегнат 34 000 работни места

Митата срещу ЕС ще повишат цените в САЩ и ще засегнат 34 000 работни места

За това предупреждават от браншови асоциации

През изминалата година най-много стоки и услуги за САЩ е изнесла Германия - общо 125,9 милиарда долара, следвана от Великобритания, Италия и Франция със съответно 60,8 милиарда долара, 54,7 милиарда долара и 52,5 милиарда долара.

Най-важните категории продукти включват машини, фармацевтични продукти и автомобили. САЩ са внесли европейски селскостопански продукти за 23,9 милиарда долара през 2018 година, а в категорията хранителни продукти и напитки с най-голям дял са вино и бира, шоколадови изделия и снаксове, растителни масла и преработени плодове и зеленчуци.

Кои държави са най-зависими от търговията със САЩ и къде е България?

Въпреки значителната сума на търговията на най-големите европейски икономики със Щатите, има други по-малки държави в ЕС, които се оказват по-зависими от експорта си за американския пазар. Изчисленията на Евростат за 2018 година сочат, че от огромно значение е той за Ирландия, която разчита за над половината от износа си на САЩ. Иначе казано 56,1% или близо 39 милиарда долара от него са насочени към икономика номер 1 в света.

Вашингтон не се е отказал от мита върху европейските автомобили

Вашингтон не се е отказал от мита върху европейските автомобили

Изявлението идва ден след обявяването на ставки върху внос за $2,4 милиарда от Франция

Над 22 на сто от експорта на Австрия и Словакия също е насочен към Щатите. Това важи и за малко над 20 на сто от износа на Естония, Дания и Португалия.

В това отношение България попада в долната граница, като страната ни е втората най-малка износителка за американския пазар след Кипър. Едва 5,4 на сто от експорта на български стоки и услуги е бил за САЩ през 2018 година, възлизащ на 475 милиона долара. По-малък като стойност е износът на Латвия, Люксембург, Хърватия, Малта и Кипър.

Снимка 457730