След като данни на Националния статистически институт в България показаха, очаквано, че най-тежко засегната е заетостта в секторите, чиято дейност беше регулаторно преустановена заради мерките срещу коронавируса, вече има прогноза и кои сфери в САЩ са понесли удар през миналия месец, когато според данните на анализаторите в икономиката са били изгубени 8 млн. работни места.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Оценката за май не се различава драстично от действителността в България, сочат данните, публикувани от Zero Hedge. Най-сериозно засегнато е хотелиерството и ресторантьорството, което се очаква да е изгубило 2,5 млн. служители, след като през април то освободи 6,3 млн. души.

На втора позиция е търговията на дребно, където се очаква да са освободени почти 700 хил. Те идват изцяло от физическите молове и магазини, които бяха затворили врати през целия май заради мерките на правителството. На другия полюс е онлайн търговията, която изпитваше недостиг на служители.

На трета позиция е здравеопазването и социалните грижи, които се очаква да са освободили съвсем малко по-малко персонал от търговците на дребно - 692 хил. души. През април те освободиха над 2,1 млн. служители в разгара на пандемията в страната.

На дъното са минното дело, финансовите услуги и административните и управленските дейности, всяка сфера от които се очаква да е изгубила по няколко десетки хиляди работещи. Те бяха на дъното на таблицата и през април, сочат официалните данни.

Седмица на надеждата: тенденцията при безработицата в България се обърна

Седмица на надеждата: тенденцията при безработицата в България се обърна

Тепърва предстои да видим дали тя ще се запази в бъдеще

"За повечето отрасли, първоначалните прогнози следват общата тенденция на пик на безработицата в началото на април, последван от постепенно понижаване на броя на освободените служители", посочват от Zero Hedge. "Но молбите за безработица се отклоняват от тенденцията в сферата на професионалните технически услуги и мениджмънта на компании - два от най-големите подотрасъла на професионалните услуги."

Друга негативна тенденция е продължаващото освобождаване на служители от отрасли като образованието, информационните технологии, застрахователните компании и публичната администрация. Според Bank of America, това е сигнал, че възстановяването на пазара ще е по-дълго от първоначално очакваното.

И докато около две трети от служителите очакват да бъдат назначени отново на старата си работа, анализаторите не са толкова оптимистично настроени. Според наскоро публикуван доклад, 42% от загубените работни места ще останат такива завинаги.