Да работиш като агент в кол център в София може да бъде по-изгодно, отколкото да си нает на същата длъжност във Варшава, Букурещ и Санкт Петербург. Заетите в аутсорсинг сектора в българската столица получават по-големи заплати от колегите си в тези градове в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Това показват данните от мащабно проучване на банката UBS за разходите за живот по света. В него са класирани 77 различни града, като са сравнени и доходите на представителите на 15 професии. Данните за доклада са събрани между януари и април 2018 година.

В списъка София се нарежда на 52-ро място, като според изчисленията средното заплащане на година в сектора в българската столица е в размер на 9872,6 долара. Това прави над 822 долара месечно или повече от 1300 лева.

Доходите в София стигат за повече, отколкото тези в Москва, Пекин и Истанбул

Доходите в София стигат за повече, отколкото тези в Москва, Пекин и Истанбул

Българската столица изпреварва по покупателна способност Букурещ, Будапеща и Братислава

Непосредствено след града в класацията са Варшава и Санкт Петербург, а по-надолу са още Вилнюс (56-то място), Москва (58-мо място) и Букурещ (59-то място).

Пред София остават Загреб, Рига, Атина, Талин и Будапеща със средни годишни възнаграждения от съответно 10 349 долара, 10 456 долара, 10 745 долара, 10 927 долара и 12 512 долара. В региона най-високо се класират Любляна (34-то място / 18 418 долара) и Прага (40-то място / 13 790 долара).

1300 или 2400 лева заплата?

Ако според изчисленията на UBS в София работещите в кол центрове вземат малко над 1300 лева месечно, то по данните на Българската аутсорсинг асоциация заетите над 48 000 души в сектора получават средна заплата от 2400 лева.

Наистина, от асоциацията обобщават данни за цялата страна, но трябва да се има предвид, че по-голямата част от заетостта в кол центровете е концентрирана именно в столицата.

Над 48 000 души в аутсорсинг сектора у нас получават средна заплата от 2400 лева

Над 48 000 души в аутсорсинг сектора у нас получават средна заплата от 2400 лева

До 2020-а година заетите в бранша ще са повече от 60 000

Да вземем условно, че средното възнаграждение в София е 2400 лева, тогава къде би се класирала българската столица в същия списък на UBS?

2400 лева биха означавали средна месечна заплата от над 1400 долара или годишна такава от над 17 200 долара. То тогава градът би се наредил точно след Любляна на 35-та позиция и непосредствено преди Сеул, Тайпе, Рим и Братислава.

Много хубаво не е на хубаво

Доброто заплащане, което предлагат компаниите от аутсорсинг индустрията в София, е хубава новина, но само донякъде. Фирмите от бранша са много гъвкави и залагат все повече на развиващите се пазари в Азия в опит да намерят тези с най-добър баланс между достатъчно квалифицирани служители и евтина работна ръка.

Цената на труда е решаваща за тях и един от лидерите в осигуряването на работници за сектора знае това много добре. Става въпрос за Индия, която се смята за една от много привлекателните аутсорсинг дестинации в света.

Източна Европа и България в борба с Индия за един от най-бързо развиващите се сектори

Източна Европа и България в борба с Индия за един от най-бързо развиващите се сектори

Ще успеят ли държавите от Стария континент да изпреварят лидера от Азия?

Въпреки че бизнесът там все още расте с бързи темпове, той е изправен пред един голям проблем, който ще се задълбочава в бъдеще. Това е именно по-ниската цена на труда в региона. Във все по-голям конкурент на Индия се превръщат Филипините, които имат много на брой заети в тази сфера и гарантират повече печалба за компаниите заради евтините работници.

Остава въпросът как ще продължи да се развива бизнесът в Централна и Източна Европа и в частност в България. И най-вече следващите години ще покажат дали ръстът на заплатите в региона няма да направят страните по-малко атрактивни за аутсорсинг компаниите.