Аутсорсинг индустрията е в подем в глобален мащаб, като тя има значителен принос, както за големите международни компании, така и за акционерите в тях. И този сектор е доминиран от два титана, които се борят за надмощие - Източна Европа и Индия, пишат в свой анализ от специализирания сайт ITProPortal.

Бизнесът в тези региони се развива с бързи темпове и има потенциал за допълнителен растеж в бъдеще. Но какви са условията за правене на бизнес и предимствата на двата лидера?

Индия - застрашеният лидер

С наделение от над милиард души и образователна система, насочена към изграждането на такива специалисти, Индия се е доказала като една от най-добрите аутсорсинг дестинации в света.

Според данни от анализа BPO Services Global Industry Amlanac 2017 глобалният аусторсинг сектор се изчислява на 140 милиарда долара през 2016 година и се очаква той да се разрасне до 162 милиарда долара до края на 2021 година. Индия има сериозен принос за този резултат с генерирани приходи от около 10,9 милиарда довара за миналата година и близо милион служители в сферата.

Докато пазарът в азиатската страна все още расте с бързи темпове, той е изправен пред няколко проблема. Един от най-важните е свързан с това, че правителството там не положи никакви усилия, за да стимулира чуждестранните инвестиции в аутсорсинга. В същото време Индия вече има силни конкуренти в региона в лицето на Филипините, където заетите в индустрията са по-многобройни, а приходите - по-големи.

Източна Европа - новият играч

Индустрията в Източна Европа все още не успява да генерира големи печалби, но прогнозите са за голям бум там. Според данни на Deloitte компаниите, избрали да напуснат големите играчи в лицето на Индия и Китай посочват няколко причини за решението си. Сред тях съображения с часовата зона, липса на правителствени стимули и слабо представяне.

Затова пък Източна Европа е на една крачка за големите изграчи от западните държави. За работещите от региона не съществува проблемът с часовата зона, когато работят с която и да е друга страна от Европейския съюз (ЕС). В същото време съотношението между разходи и качеството на услугата в страни, като Украйна, Русия и Беларус е несравнимо.

55 хиляди души у нас са заети в аутсорсинг сектора у нас

55 хиляди души у нас са заети в аутсорсинг сектора у нас

Индустрията показва значителен растеж през тази година

В същото време хората с висше образование в региона се изчисляват на 17,2 милиона души в сравнение с 13,6 милиона души в Индия. Това прави държавите от източната част на Стария континент чудесен избор за високоспециализирани проекти.

Друг коз на Източна Европа е стабилността по отношение на пазара на труда. През последните години безработицата е значително по-ниска в присъединените към ЕС членки след 2004 година. В допълнение там бизнес средата е значително по-привлекателна за международните компании.

А къде е мястото на България?

В България през последните години аусторсинг секторът продължава да е сред най-бързо растящите. Според оценката на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) заетите в страната са 55 хиляди души, като в това число влизат двете основни направления - аутсорсинг на бизнес процеси и IT аутсорсинг. За миналата година бизнесът нарасна с 20 на сто.

Според изчисленията на ресорното министерство за последните 4 години в областта е било сложено начало на проекти на обща стойност от близо 20 милиона лева.

За този период страната ни е успяла да си изгради имидж като привлекателна дестинация за аутсорсинг услуги, като в това отношение изпреварва редица други държави от региона. Според оценката на английската консултантска платформа Consultancy.uk за 2016 година България е втора след Полша по атрактивност за международните компании.

Снимка 323910

Източник: consultancy.uk

В своя топ 20 на най-добрите места за развиването на такава дейности в света страната ни се класира на 12-то място пред Румъния, Русия и Латвия. Лидери продължават да бъдат Индия и Китай, следвани от Малайзия, Бразилия и Индонезия.

Очакванията на компаниите от бранша за развитието в следващите години са оптимистични. По оценката на председателят на УС на БАА Стефан Бумов до 2020 година заетите в индустрията ще са около 70 000, а компаниите ще генерират близо 6% от брутния вътрешен продукт.

Прогноза: Аутсорсинг секторът ще създаде още 20 000 работни места до 2020-а

Аутсорсинг секторът ще създаде още 20 000 работни места до 2020-а

И ще нарасне с 20% през следващата