2016 ще бъде поредна успешна година за българската аутсорсинг индустрия, като ръстът е от порядъка на 20%. Това каза председателят на УС на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) Стефан Бумов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Към края на 2016 наетите в аутсорсинг индустрията ще бъдат 50 000, а в 3-4 годишен хоризонт се очаква ръстът на оборотите на фирмите да изпревари ръста на наетите в бранша лица. Компаниите в бранша са 360, като част от тях са нишови. Нашата прогноза е, че до 2020 заетите в бранша ще са около 70 000 и ще представляваме приблизително 6% от БВП", коментира той.

Добавената стойност ще нараства, благодарение на това, че вече се обслужват по-сложни процеси, а това поставя предизвикателства пред българското образование, обясни Бумов.

"Колкото е по-голям натискът върху компаниите в развитите икономики, като САЩ, Европа, толкова по-голяма е възможността за оптимизация на вътрешните процеси и нараства търсенето на аутсорсинг услуги. Толкова по-добре за българската аутсорсинг индустрия и икономиката на България", каза още той.

При изнасянето на бизнес процеси водещи за българската индустрия са държавите от Западна Европа, като Великобритания и Германия са номер едно, а при изнасянето на IT процеси доминираща роля има американския пазар, каза още гостът.

"Далеч сме вече от ерата на кол-центровете, защото палитрата от административни услуги е много по-богата".