Доходите на живеещите в София стигат за закупуването на повече стоки и услуги, отколкото тези на гражданите на Москва, Пекин и Истанбул. Българската столица изпреварва и няколко от останалите столици в Източна Европа по покупателна способност.

Това показва проучване на банката UBS за разходите за живот по света. В него са събрани данни между януари и април 2018 година за цените на 128 стоки и услуги в 77 града по света, както и такива за доходите на представителите на 15 различни професии. Информацията в доклада е разделена в четири категории - цени, доходи, покупателна способност и отработено време.

Според данните за покупателната способност София се класира на 56-то място от общо 77, изпреварвайки в региона Братислава, Будапеща, Букурещ и Загреб. Пред нея са съответно Лима, Прага, Атина и Вилнюс. Най-високо от градовете в Централна и Източна Европа са класира Любляна - на 42-ро място, следвана от Талин (44-то) и Варшава (47-о).

В класацията на първа позиция по покупателна способност на населението е Лос Анджелис, а на втора е европейският представител Цюрих. В топ 5 влизат още Маями, Женева и Люксембург. От друга страна в дъното на списъка е Лагос, следван от Кайро и Джакарта. Най-ниска покупателна способност в Европа имат гражданите на Киев, който е на 74-то място.

София е най-евтината столица в Европа след Киев

Що се отнася до разходите за живот София е най-евтината столица в Европа след Киев, показват изчисленията на UBS. Според нивото на общите разходи българската столица е на 70-то място от всички 77 изследвани градове.

Българската столица се оказва най-евтина по отношение на цените на храните и на жилищата. В категорията на хранителните продукти София е на 70-то място, като в Европа тези стоки са по-изгодни само в Букурещ и Киев.

Градът се оказва столицата на Стария континент с най-ниски цени на жилищата според UBS. В това отношение тя е 74-та позиция. По-изгодни са имотите само в Лагос, Кайро и Куала Лампур.

От друга страна в българската столица много по-скъпо, отколкото в някои от световните мегаполиси, излизат бялата техника и електрониката. Любопитното е, че черната техника се оказва най-скъпа в Будапеща, Брюксел и Загреб. В тази категория София е 46-та, като тези стоки излизат много по-изгодно в Токио, Копенхаген, Ню Йорк и Торонто.

Именно размера на разходите за живот е от ключово значение за това софиянците да имат по-голяма покупателна способност от живеещите в Москва, Пекин и Истанбул, например.

Снимка 359214

Източник: UBS

Така ако нивото на нетните доходи на московчани е по-високо от това на софиянците (55-то място за Москва, 61-о за София), разходите за живот в руската столица изпреварват тези в София. Съща е тенденцията в сравнение с Пекин.

При Истанбул ситуацията е по-различна. Ако разходите за живот там и в София са почти изравнени (70-то място за София, 67-о за Истанбул), софиянци разполагат със значително по-големи нетни доходи. По този показател българската столица е на 61-во място, а турският град - на 68-мо.

Снимка 359213

Източник: UBS