Животът в Лондон е поскъпнал с повече от 40% през последните десет години, потвърди кметът на английската столица Борис Джонсън. По неговите думи, за да може един работещ да покрие всичките нужни разходи в града, той трябва да печели по 9,40 лири на час, пише Business Insider.

Сара Веро, която е директор на фондацията Living Wage, коментира, че лондончани трябва да имат наум, че парите, необходими за нормален живот в столицата, нарастват с по-бърз темп от заплатите. Според нея много голяма част от населението на Лондон живее с минимум приходи изчислени в национален мащаб.

От институцията се спират на т.нар. London Living Wage, който няма общо с минималната работна заплата на Острова, а отразява колко точно трябва да получават работещите в столицата, за да поддържат нормален стандарт на живот.

Данните на фондацията Living Wage показват, че освен за лондончани, минималният праг на приходите в провинцията също нарастват и достигат 8,25 лири на част. Това е над нивото на минималното трудово възнаграждение от 6,70 лири на час.