Реколтата от зърнени и маслодайни култури в Руската федерация през 2024 г. може да намалее в сравнение с тази година, но все пак ще бъде доста висока. Това показват резултатите от проучване сред утвърдени анализатори от земеделския бранш, проведено от Центъра за индекс на цените на "Газпромбанк".

Както казва пред Интерфакс вицепрезидентът и ръководител на аналитичния отдел на "Газпромбанк" Дария Снитко, консенсусната прогноза за реколтата от зърно през селскостопанската 2024/2025 година е за 134,2 милиона тона, спрямо 142,1 милиона тона - на колкото се оценява реколтата от тази селскостопанска година.

По-конкретно, прогнозата за реколтата от пшеница е за 87,3 млн. тона, спрямо 90,3 млн. тона за тази година.

В тази връзка, както прогнозират анализаторите, износът на руска пшеница през новата 2024/2025 селскостопанска година може да намалее до 46,4 милиона тона, от 50,4 милиона тона през текущата селскостопанска година.

Русия изнесе пшеница колкото 3 български реколти, Турция е от основните вносители

Русия изнесе пшеница колкото 3 български реколти, наша съседка е от основните вносители

Спрямо миналата година износът е нараснал с близо 25%

Динамиката на оценката на реколтата от маслодайни култури за следващата година не е еднородна. Според прогнозата на експертите, реколтата от слънчоглед може да намалее до 15,6 млн. тона от 16,7 млн. тона сега, а от соя - до 5,9 млн. тона, от 6,5 млн. тона сега. В същото време, прогнозата за реколтата от рапица съответства на тази за настоящата година - 4,3 милиона тона.

Производството на слънчогледово олио през следващия сезон се оценява на 6,8 милиона тона при 7,2 милиона тона през настоящия, а износът му съответно - на 4,5 милиона тона, при 4,6 милиона тона тази година.

"Руският пазар на зърно се институционализира, на него са му необходими собствени бенчмаркове и индикатори", коментира пред Интерфакс Едуард Зернин, председател на Управителния съвет на Съюза на износителите на зърно.

Зърнопроизводители алармират: Украински слънчоглед се внася у нас като румънски

Зърнопроизводители алармират: Украински слънчоглед се внася у нас като румънски

По всяка вероятност покупката е от преработвателни предприятия