70% от растежа на БВП в глобалната икономика от днес до 2030 г. ще се движи от машините, сочи прогнозата на PwC. Това е близо 7 трилиона долара за БВП на САЩ, базиран на комбинираното производство от изкуствен интелект, машинно обучение, роботика и вградени устройства. Определено можем да говорим за възход на новата машинна икономика.

Машините ще унищожат 85 милиона работни места, но ще отворят други 97 милиона до 2025-а

Машините ще унищожат 85 милиона работни места, но ще отворят други 97 милиона до 2025-а

Пазарът на труда ще премине през радикални промени в следващите 5 години

За тези, които не са съвсем запознати с това какво точно е машинна икономика, нека поясним. Най-общо казано в нея влизат приходите от интелигентните, свързани, автономни и икономически независими машини или устройства, които извършват дейности по производство, дистрибуция и операции с малко или дори с никаква човешка намеса.

Развитието на тази икономика е бъдещето на индустрията, смятат повечето финансови експерти. В скорошно време все повече предприемачите ще внедрят нови технологии и ще ги комбинират с капиталови инвестиции по начини, които ще им помагат да растат, да се разширяват и разнообразяват и действително да подобряват живота.

Инвеститорите в машинна икономика ще работят в нов свят на интелигентни системи в хиляди компании, които ще управляват нови икономически модели в световен мащаб. Всичко това ни звучи добре, но цялата тази автономна машина няма да се изгражда и експлоатира сама. И тук идва проблемът - няма достатъчно хора, които да свършат работата.

Пандемията може да замени някои професии с машини. Кои са застрашените сектори?

Пандемията може да замени някои професии с машини. Кои са застрашените сектори?

Колкото по-дълго продължава рецесията, толкова по-дълбоко ще бъде въздействието на автоматизацията

Въпреки че повечето от хората биха се съгласили, че производството е важна част от нашата икономика, едва ли ще препоръчат на децата си дасе занимават с нея. Очаква се 4,6 милиона производствени работни места, създадени от днес до 2028 г., да останат незапълнени. Работната сила в индустрията губи много позиции сред по-младото поколение и това може да се окаже сериозен проблем. Новото поколение предпочита да работи в сферите на компютърните технологии, инженеринга и финансите.

И все пак те ще бъдат от полза, защото бъдещето на производството всъщност ще включва много по-висока степен на технологии, инженеринг и финанси, за да може да функционира. Производствените работни места обаче ще се променят. Броят на чисто ръчния труд намалява значително с напредването на технологиите и автоматизацията.

50% от производителите вече са възприели някаква форма на автоматизация и сега се нуждаят именно от хора с опит в програмирането и с цифрови умения. А утрешните апетитнти работни места ще носят имена като Digital Twin Engineer, Robot Teaming Coordinator, Drone Data Coordinator, Smart Scheduler, Factory Manager, Safety Supervisor и т.н. Промените в производството се случват толкова бързо, че хората сякаш не могат да смогнат на темповете.

Защо роботите няма да ни унищожат и как автоматизацията създава заетост

Защо роботите няма да ни унищожат и как автоматизацията създава заетост

Страхът от автоматизацията трябва да бъде загърбен веднъж завинаги, смята икономист

Докато неквалифицираните работни позиции се запълват относително бързо, то при квалифицирания труд местата са ограничени. Обикновено са необходими месеци за заемане на такава длъжност и много по-дълго време, за да може човек да развие необходимите умения, преди дори да си помисли да кандидатства за дадена работа.

Една алтернатива е да се намалят изискванията по отношение на образование, умения и опит, но тогава компаниите трябва да поемат време и разходи за обучение на нови кадри. От друга страна стои проблемът на все по-големите изисквания и натиск към професионалистите с опит, което може да доведе до прегаряне.

Роботите може да заличат стотици хиляди работни места в нефтената и газова промишленост до 2030 г.

Роботите може да заличат стотици хиляди работни места в нефтената и газова промишленост до 2030 г.

В Русия това би означавало стопяване на 200 000 работни места през следващите десет години

Едно е ясно. За да процъфтяваме в машинната икономика, трябва да се инвестира значително както в хората, така и в инфраструктурата. Фокусирането само върху инфраструктурата може да доведе до краткосрочни и може би средносрочни печалби, но в крайна сметка това не е устойчиво и накрая всички губят.

За да постигнем просперитетът на машинната икономика, ние трябва да осигурим на хората достъп до обучението и до инструментите, от които се нуждаят, за да могат да станат успешни. Защото в крайна сметка какъв е смисълът на цялата тази технология, ако тя не направи живота по-добър за всички ни?

Роботите са заплаха за близо 800 милиона работни места по цял свят

Роботите са заплаха за близо 800 милиона работни места по цял свят

Кои са най-уязвимите държави?