Пандемията от коронавирус има потенциал да замени трайно някои професии с машини, според ново проучване на Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Наблюдават се повече съкращения в индустрии, които могат да бъдат автоматизирани, което увеличава риска тези работни места да бъдат заменени с машини, според проучване на икономистите Лей Динг и Джулиет Саенц Молина, пише Yahoo Finance.

Разпространението на Covid-19 ускори автоматизацията в отрасли, които са силно засегнати от вируса или които не позволяват работа от разстояние.

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Роботите и технологиите: унищожителите на заетостта

Икономическият отговор на една разпространена заблуда

Колкото по-дълго продължава рецесията, толкова по-дълбоко ще бъде въздействието на автоматизацията. "В случай, че кризата с COVID-19 се превърне в продължителна икономическа криза, много загуби на работни места в автоматизирани професии могат да станат постоянни в постпандемичната икономика, подобно на случилото се по време на възстановяването от Голямата рецесия", пишат Динг и Саенц Молина.

В индустриите, които вече са били изложени на висок риск от автоматизация, са изгубени повече работни места. Най-изложени на риск да бъдат заменени от машини са служители в рецепциите на хотелите, търговци на дребно, служители на паркинг, работници в кланици и събирачи на пътни такси, гласи проучването.

Ефектът е по-изразен за работниците от малцинствата. Автоматизираните работни места, заемани от малцинствени работници, са претърпели повече загуби.