Напредъкът в технологиите заплашва значителен дял от работните места в индустриите, представляващи близо една четвърт от глобалната работна сила, според оценка на Bloomberg Economics.

Икономистите Зиад Дауд и Скот Джонсън заявиха, че това може да означава, че до 800 милиона души са изправени пред голям риск за заетостта им. Съветът за сътрудничество в Персийския залив, Чехия, Словакия и Япония са най-уязвими от автоматизацията, пишат те.

Това е така, защото тези държави имат голям сегмент от работната сила в професии, които най-лесно могат да бъдат заменени от машини или вече разчитат на евтина работна ръка за това.

С навлизане на повече автоматизация има риск от създаване на по-голямо неравенство в доходите, според икономистите. Докато преди се смяташе, че роботите заплашват предимно нискоквалифицирани работни места, сега се вижда, че те заместват и други професии.

Не всичко от това обаче е лоша новина. Някои от най-изложените страни имат бързо застаряващо население, което означава, че технологията може да помогне за компенсиране на демографските ефекти в техните икономики, казват Дауд и Джонсън.