Амбицията на министъра на финансите Саджид Джавид да повиши икономическия растеж на Великобритания до средните нива след войната от почти 3% на година е "доста нереалистична".

Предупреждението дойде от National Institute of Economic and Social Research (NIESR) дни, след като и централната банка се усъмни в уверенията на Джавид, пише Bloomberg.

Министърът обеща да подобри продуктивността и да увеличи растежа до между 2,7% и 2,8% годишно. Очаква се бюджетът за годината да включва милиарди за нови инфраструктурни проекти в северната част на Англия, където дългогодишните поддържници на лейбъристите гласуваха за консерваторите този път.

"Разгледахме предложените политики и смятаме, че е малко вероятно те да повишат достатъчно продуктивността - или да компенсират ефекта от Brexit", казва Арно Хатше, икономист в NIESR.

Според института, растежът тази година ще бъде 1,3% и 1,6% през 2021 г. Несигурността около търговските преговори с Брюксел продължават да тежат над експанзията. Централната банка е още по-песимистична - по-малко от 1% за 2020 г.

Правителството вече съобщи, че иска да увеличи публичните инвестиции с 20 милиарда паунда годишно през следващите пет години. Според икономиста обаче те ще бъдат далеч от достатъчни, за да увеличат растежа.

За да бъде постигната целта на Джавид, продуктивността в регионите ще трябва да се увеличава с над 3% на година - а подобен ръст цялата икономика не може да постигне общо от 2007 г. насам.

Производителността във Великобритания не е била толкова слаба от 250 години насам

Производителността във Великобритания не е била толкова слаба от 250 години насам

През последното десетилетие тя е била с 20% под нивото си преди 2008-а