Продуктивността във Великобритания страда от най-големия си спад за последното четвърх хилядолетие. И тази "перфектна буря" е предизвикана от три фактора, става ясно от изследване, публикувано през тази седмица и цитирано от Bloomberg.

Към 2018 година показателят е бил близо 20% под нивото си преди 2008 година, а това е най-сериозното забавяне от периода 1760-1800 година насам или иначе казано по времето на Индустриалната революция на Острова.

Значителното свиване на производителността към настоящия период вероятно е предизвикано от края на бурната експанция в областта на технологиите и комуникационните технологии, от пост ефекта на финансовата криза и от Брекзит.

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Brexit: Скок в неизвестното в най-неподходящия момент

Изправени сме пред огромни предизвикателства. И Великобритания избра опасен момент да се бори с тях сама

"Това е шокиращо слабо представяне", посочва Николас Крафтс, който е един от авторите на изследването, подготвено от Съсекския университет и Университета Лоуборо.

В документа се посочва още, че въпреки че новите технологии дадоха значителен тласък на производителността в началото на XXI век, те са допринесли за по-малко от една четвърт от експанзията ѝ през десетилетието след 2008 година.

Нова революция може би се задава на хоризонта с развитието на изкуствения интелект, но засега той все още няма значителен ефект върху икономиката, смятат икономистите.

Брекзит скоро ще струва на Великобритания повече от всичките ѝ вноски за 47 години в ЕС

Брекзит скоро ще струва на Великобритания повече от всичките ѝ вноски за 47 години в ЕС

Обединеното кралство изостава по растеж от останалите държави в Г7