Акциите на най-голямата строителна компания в Турция се превърнаха в най-лошо представящите се в основния индекс в южната ни съседка. Поевтиняването на книжата сочи за притеснение от страна на инвеститорите относно сектора, коментира Bloomberg.

Цената на акциите на Emlak Konut GYO AS, притежавана от държавата, загубиха 11% от стойността си през тази година. За сравнение, индексът Borsa Istanbul 100, направи рали от 38% досега.

За компанията годината не бе добра, Emlak трябваше да посрещне спиране на големи търгове, намален ръст на цените на жилищата и решение да не дава дивидент. Това е сигнал, че започва "предизвикателен период" и за Emlak, и за цялата индустрия от гледна точка на печалбата, смята Мехмет Герз, главен директор по инвестициите в Ata Portfoy.

Турция наскоро приключи ралито си като най-горещ имотен пазар според компанията Knight Frank. През юли т.г. цените се покачиха с по-малко от 12% спрямо предходната година - най-бавният ръст от декември 2012 г. и не особено по-висок от инфлацията, която е 9.8 процента.

Освен това в двата най-големи градове - Истанбул и Анкара, цените паднаха с близо 2% на годишна база, след пресмятане на инфлацията. Двата града са и дом на повече от предстоящите проекти на Emlak.

Тазгодишното развитие поставя въпроса за търсенето от страна на клиенти и бъдещ приток на свежи средства, смята Алпер Оздемир, анализатор в Oyak Securities.

Цената на готовите, но непродадени офиси и жилища, в портфолиото на Elmak се повиши "астрономически" през последните две години до 273 милиона долара към 30 юни от 3.25 милиона долара през декември 2015 г.

За цяла Турция броят на непродадените жилища достига 776 700 през второто тримесечие на 2017 г. от 32 000 през март 2013 г.