Руската "Лукойл" търси нов собственик на рафинерията си край Бургас, а причината затова е натиска от българското правителство. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев през британското издание "Файненшъл Таймс".

"Вероятно има икономическа полза от смяната на собствеността на рафинерията", казва той пред изданието и добавя, че "имаме индикации за интерес".

Тук е мястото да припомним, че рафинерията и активите на руския гигант у нас са внимателно наблюдавани от новото правителство. През септември държавата смени своя специален представител в ръководството на българското дружество "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, като назначи Бойко Ницов.

Над 195 000 000 лева глоба за "Лукойл" от КЗК

Над 195 000 000 лева глоба за "Лукойл" от КЗК

Според антимонополния орган е налице злоупотреба с господстващо положение

По-рано Комисията за защита на конкуренцията наложи на "Лукойл-България" ЕООД глоба в размер на 67 771 454 лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара. Тогава от антимонополния регулатор посочиха, че дружеството е прилагало ценова преса спрямо конкурентите си при търговията на едро с горива.

Също така е добре да припомним, че в началото на годината "Лукойл" се съгласи да продаде рафинерията си в Италия ISAB в Югоизточна Сицилия, която е третита най-голяма Европа. Малко преди това италианското правителство беше поело управлението върху нея.