195 136 175 лв. глоба трябва да платят "Лукойл-България" ЕООД и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД, след като Комисията за защита на конкуренцията ги санкционира за злоупотреба с господстващо положение на пазара на съхранение на горива.

Какво са направили: Според антимонополния орган дружествата са ограничавали достъпа на други вносители и производители до данъчните складове, свързвани с терминалите в Росенец и Варна, а също и до нефтопродуктопроводите на групата.

68 млн. лева глоба за "Лукойл" от КЗК

68 млн. лева глоба за "Лукойл" от КЗК

Санкцията е за ценова преса спрямо конкурентите

Установени са нарушения както на националното законодателство, така и на европейското. Затова и КЗК е съгласувала решението си с Европейската комисия.

Детайли: "Лукойл" притежава най-голямата складова и свързана с нея транспортна инфраструктура, а освен това има висок пазарен дял на пазара на съхранение на автомобилни горива, но в същото време от над 5 години дружествата в групата прилагат антиконкурентни практики, пишат в решението си от комисията.

Законово изискване е горивата да минават през данъчни складове, чието изграждане изисква огромни инвестиции, а наемането на чужди е ограничено "поради факта, че най-големите капацитети в страната са собственост на господстващото предприятие", отбелязват от КЗК.

Сменен е управителят на "Лукойл България"

Сменен е управителят на "Лукойл България"

Какво се случи при управлението на досегашния ръководител Андрей Матюхов

"Създаването на бариери пред вноса на горива в страната е от естество да доведе до пренасочване на търсенето към горива с местен произход, т.е. тези на "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Това намалява избора на търговците на едро и съответно се прехвърля надолу по веригата на реализация на автомобилните горива и в крайна сметка върху потребителите", подчертават още от комисията.

От друга страна: Дружествата на "Лукойл" в хода на процедурата са излезли със становища, че не нарушават законодателството.

"Дружеството изразява становище, че като бизнес стратегия, вертикалната интеграция не предоставя на участниците на пазара на продажба на автомобилни горива на едро и дребно специфични конкурентни предимства, тъй като значителна част от по-големите участници на пазара на продажба на горива на дребно и едро са вертикално интегрирани с производител на горива (който може да се намира в България или в някоя от съседните държави)", заявяват от "Лукойл България".

„Лукойл България“ ще започне да работи с неруски петрол още от март

„Лукойл България“ ще започне да работи с неруски петрол още от март

Компанията ще продължи да плаща авансов данък върху свръхпечалбата си

Уточняват и че са предоставяли капацитет в собствените си данъчни складове на трети лица и в същото време са използвали чужди тогава, когато условията за това са били по-добри.

До момента: На 17 февруари "Лукойл" получи още една тежка санкция - 68 млн. лева заради ценова преса на пазара на автомобилни горива на едро.

През миналата година от компанията обявиха, че ще спрат да изнасят печалбата си в чужбина и от 2023 г. ще започнат да плащат данък за нея у нас. В същото време, те призоваха за подкрепа от страна на държавата, за да могат да продължат да работят на фона на затягащите се рестрикции върху енергийните ресурси с руски произход.

"Лукойл" преведе 90 милиона лева авансов данък към българския бюджет

"Лукойл" преведе 90 милиона лева авансов данък към българския бюджет

Това е повече от данъците, които за 20 години назад "Лукойл" е платил до момента на държавата

Така отново в края на миналата година стана ясно, че проектът за нефтопровод "Бургас - Александруполис" ще възкръсне, но като тръба, която да докарва на "Лукойл" неруски петрол, доставен през гръцки терминали.