Представители на правителствата на Мексико и Канада категорично отхвърлиха предложенията на администрацията на Доналд Тръмп за предоговаряне на търговското споразумение NAFTA.

Сред идеите на Вашингтон са споразумението да изтича на всеки 5 години, освен ако трите държави не се съгласят да го подновят за още 5, промяна в правилата за произход на някои от стоките и начинът на разрешаване на спорове между компаниите.

"Видяхме предложения, които ще върнат часовника назад, след 23 години предсказуемост, откритост и сътрудничество", каза във Вашингтон канадският външен министър Кристя Фрийланд.

Канада се противопостави на разпоредба на САЩ, предназначена да създаде повече работни места за американските производители на автомобили и части.

Страната не прие и предложението за промяна в начина, по който компаниите решават спорове помежду си. "Това са въпроси, които няма шанс да бъдат приети от канадска страна", заяви Фрийланд пред CNN Money.

Двете държави отхвърлиха и идеята търговското споразумение да бъде обсъждано и валидирано на всеки 5 години, тъй като това ще създаде твърде голяма несигурност за чуждите инвестиции.

"Трябва да гарантираме, че решенията, които вземаме днес, няма да се върнат и да ни преследват утре", заяви министърът на икономиката на Мексико Илдефонсо Гуахардо.

Търговските партньори на САЩ не са съгласни с "правилата за произход", които определят колко коли трябва да бъдат произведени в Северна Америка, за да се избегнат вносните мита в трите страни, които съставляват NAFTA.

По настоящите правила поне 62% от частите трябва да идват от Северна Америка, за да се избегнат граничните данъци. Няма значение дали частите на автомобила се произвеждат в Мексико, Канада или САЩ, стига да са произведени в региона.

Вашингтон предлага този праг да се повиши до 85%, като половината от частите трябва да са произведени в САЩ. Така вместо единно правило за цялата Северна Америка, администрацията на Тръмп предлага 2 - едно за САЩ и друго за целия регион. "Ние се противопоставяме на специфичните за страната правила за произход", казват от канадска страна.

Мексиканците също категорично отхвърлиха различното третиране на държавите. "Няма нито едно търговско споразумение в света, което да съдържа специфично за отделните страни съдържание. Такова не съществува. Съдържанието трябва да се измерва регионално", категоричен бе Гуахардо.

"Изненадан съм и съм разочарован от съпротивата на нашите търговски партньори. Видяхме отказ да приемем очевидно най-добрия наличен текст", заяви главният търговски преговарящ на САЩ Робърт Лайтхайзер.

Така без резултат приключи 4-ият кръг на преговорите между трите държави. Следващият кръг ще е в Мексико Сити на 17 ноември, а първите истински решения се очаква да бъдат взети през първите 3 месеца на 2018 г.