Заради "грешка при класифицирането" на изследваните лица от страна на Бюрото за трудова статистика в САЩ, данните за безработицата през март, април и май, които са следени от всички инвеститори и икономисти, тъй като са прокси за състоянието на икономиката, са били занижени изкуствено с до 3%, твърдят от самата институция, предаде Zero Hedge.

"При изследването на домакинствата през март, април и май, анкетиращите бяха инструктирани да класифицират хората, които не са на работа заради временно затваряне на компаниите, като безработни или временно освободени", пишат от Бюрото. "Анализ на данните обаче показа, че в групата на заетите са попаднали и хора, които е трябвало да бъдат регистрирани като безработни, но не са били."

БСК: Мярката 60/40 не може да спре ръста на безработицата

БСК: Мярката 60/40 не може да спре ръста на безработицата

Повече работодатели са съкратили хора, отколкото са се възползвали от държавната помощ

Интересното е, че въпреки направената проверка, методологията остава непроменена, т.е. в данните за юни също може да се очаква разминаване между действителния брой безработни и за юни, въпреки че от институцията посочват, че грешката няма да е толкова тежка.

"Размерът на погрешно класифицираните като заети безработни няма да е толкова голям през юни", констатират те. "Ако хора, които не са на били на работа заради временни причини, свързани със затварянето заради пандемията, и са били класифицирани като отсъстващи поради "други причини" обаче, те все пак може да са били погрешно идентифицирани като работещи."

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Очаква се размерът на грешката за миналия месец да е от около 1%. Но прогнозата е погрешното класифициране да продължи. "Според обичайната практика, данните от изследването на домакинствата се приемат както са записани", пишат от Бюрото. "За да се поддържа техният интегритет, не са предприемани действия за новото класифициране на получените отговори."