За времето, в което голяма част от икономиката се оказа блокирана в резултат на ограниченията при извънредното положение, работодателите у нас по-често са прибягвали към съкращаване на хора вместо да кандидатстват да държавна помощ по схемата 60/40.

Това твърдят от Българската стопанска камара (БСК), цитирани от БНР. По думите на нейния председател Радосвет Радев схемата, въведена от правителството, не може да реши проблема на пазара на труда.

"Мярката 60/40 не може да спре ръста на безработицата", смята Радев. В подкрепа на това твърдение той посочва, че към началото на юни подадените заявления за държавна помощ са малко над 15 000 за близо 260 000 работници и служители.

Четирите компании, които са получили над 1 милион лева помощ по схемата "60/40"

Четирите компании, които са получили над 1 милион лева помощ по схемата "60/40"

Дружествата са заети в индустрията и дават работа на над 2000 души всяка

Междувременно изплатените средства са в размер на общо 73 милиона лева при предвидени такива за близо 1 милиард лева, насочени към 11 000 работодатели. Те са били използвани за запазването на 170 000 работни места при общо 2,25 милиона.

Според данните логично сред секторите, които освобождават най-много хора, са пряко засегнатите от епидемията, като търговията, транспорта, хотелиерството и ресторантьорството.

Междувременно през май от БСК представиха анализ, според който над 70% от работодателите в страната са били принудени да съкратят част или целия си персонал заради кризата. 15% от друга страна са взели решение да намалят възнагражденията на служителите си.

БСК: 70% от работодателите у нас са били принудени да съкращават

БСК: 70% от работодателите у нас са били принудени да съкращават

80% от фирмите смятат схемата 60/40 за неефективна