Едно от най-натоварените летища в света - международното летище в Дубай, ще се захранва от 15 000 фотоволтаични панела.

По-рано тази седмица, ръководството на аерогарата заяви, че системата ще произвежда 7 483 500 киловатчаса електроенергия годишно, което ще помогне за намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 3243 метрични тона, пише CNBC.

Etihad Energy Services Company, която е дъщерно дружество на Dubai Electricity and Water Authority, участва в изпълнението на проекта.

Майкъл Иббитън, който е изпълнителен вицепрезидент за инфраструктурата и бизнес технологиите нa Dubai Airports, заявява, че са предприети редица инициативи за ограничаване на въглеродния отпечатък.

Те включват използването на енергийноефективни инсталации, отимизиране на охладителните системи, инсталиране на енергоспестяващи LED крушки и много други.

По света редица летища са инсталирали слънчеви панели на сградите си в стремеж към намаляване на въглеродните емисии.

През април 2019 година хавайското министерство на транспорта обяви, че 2980 фотоволтаични панела са инсталирани на петия етаж на Tерминал 2 на международнaта аерогара Daniel K. Inouye в Хонолулу.

През октомви най-голямата соларна компания Solarcentury съобщи, че е подписала договор с Международната организация за гражданска авиация за поставяне на 500-киловатна слънчева система на международното летище Moi в Момбаса, Кения.

Летището в Дубай обслужи 89 милиона пътници, но не постигна целта си през 2018 г.

Летището, което обслужва най-много чужденци, не успя да стане най-голямото в света

След 15 години силен ръст, то все още сериозно изостава от Атланта и Пекин