Поне 60% от сиренето, което се продава на българския пазар, е имитиращ продукт и в него са вложени растителни мазнини. Това съобщиха представители на млекопреработвателния бранш пред БНР.

Част от мандрите са влезли в неофициален списък, който се разпространява в интернет и в различни медии и според който това са фирми, които ни лъжат, влагайки растителни мазнини в млечните си продукти.

Две от тези фирми вече са сезирали прокуратурата за проверка - кой и защо е съставил този списък, който според тях не отговаря на истината.

240 са млекопреработвателните фирми у нас. Представителите на бранша не знаят каква част от тях легално влагат растителни мазнини и правят имитиращи продукти, но твърдят, че 60 на сто от сиренето на пазара е фалшиво и то се прави от 10 фирми.

Затова бизнесът предлага България тотално да забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва само тази част от бизнеса си, която иска, а в магазините.

Така ще стане ясно кой продава сирене за 4 лева и твърди, че то е направено само от мляко, казват млекопреработвателите.