Чуждестранни фирми иска да направят Индия глобален хъб за износ на вятърни турбини, пише Bloomberg.  Най-големите производители в света на вятърни турбини разширяват производството си в Индия. Целта е да се увеличи износа на южноазиатската страна, дори когато промишлеността ѝ се изправя пред насрещен вятър.

Според главния изпълнителен директор на Global Wind Council Energy Бен Бакуел Индия е идеалната страна за създаването на производствен център за вятърната индустрия и се очертава като важна част от световната верига за доставки.

"Производствените разходи в Индия са много конкурентни, а страната има силен инженерен сектор. Те могат да победят всеки", посочи Бакуел в телефонно интервю за агенцията.

Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Светът ще добива половината от нужното електричество от вятъра и слънцето до 2050-а

Европа ще е лидер с 92% възобновяема електроенергия

Vestas Wind Systems A/S - датски производител на вятърни турбини - обяви по-рано през този месец, че фирмата ще създаде нова фабрика за сглобяване на гондоли на турбини в Индия. Очаква се предприятието да започне дейност до следващата година. Компанията се надява, че по този начин ще се увеличат експортните възможности на Индия, с цел държавата да стане световен хъб за производството на съоръжения за възобновяема енергия.

Съобщението идва, когато местната индустрия се бори за поръчки, след като през 2017 година правителството реши инсталирането на ветропроектите да става чрез търгове. Това ограничи поръчките за местните производители като Suzlon Energy и Inox Wind. Държавата цели да постигне 175 гигавата инсталирани мощности до 2022 г.

Освен че преходът към търговете доведе до по-ниски тарифи, изграждането на този нов капацитет срещна и други препятствия - като проблеми около придобиването на земя и достъп до мрежата. Така годишно се инсталират по около 2 гигавата вятърни мощности, а капацитетът на индустрията е 13,5 гигавата.

Ако настоящият сегашната скорост на вътрешни инсталации се запази до 2021 година, индийската индустрия ще изпадне в дълбоки проблеми, тълкува генералният секретар на Индийската асоциация на производителите на вятърни турбини Д. Гири. Силната мрежа за доставки на страната обаче може да помогне за примамването на нови чуждестранни фирми, които искат да доставят оборудване за вятърна енергия на други пазари.

"Индия стана много конкурентоспособна от гледна точка на износа. Почти 90% от необходимите компоненти са налични в Индия - от редуктори до генератори, лопатки, кули и други." Това коментира Амит Кансал, който е оперативен директор на индийското звено на германската компания Senvion SA. Фирмата планира да разшири съществуващото си производство в западния щат Махаращра и вече получи разрешение да изнася компоненти.

Саудитска Арабия ще построи първата си вятърна ферма

Държавата, която изнася най-много петрол в света, ще построи първата си вятърна ферма

Тя иска да освободи около 600 000 барела петрол дневно, които днес ползва за генериране на електричество