Всяко решение, с което държавата се опитва да направи родния туризъм по-привлекателен, е ценно и трябва да бъде предприето. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова.

Летният туристически сезон у нас вече започна. Ситуацията обаче продължава да бъде несигурна заради ограничителните мерки около пандемията на новия коронавирус. Бизнесът обещава облекчения за родните туристи - по-евтини чадъри и шезлонги, а междувременно проучвания сред бранша показват, че е вероятно цените на нощувките това лято да бъдат по-ниски. Държавата също предприема мерки, с които да засили туристическия поток към Черноморието.

Но колко успешен се очаква да бъде настоящият сезон?

По думите на Карастоянова страната ни вече излиза от активната фаза на заразата, като оптимистичните тенденции се засилват с всеки ден. Следователно България може да претендира, че е свободна от Covid-19 туристическа дестинация.

"От наша страна, от гледна страна на бизнеса, на Министерството на туризма, на управлението, са направени необходимите стъпки, за да бъдем във висока степен подготвени, но останаха възможности, които все още не са реализирани", посочи тя.

Карастоянова определи решението на НС за подкрепа на чартърните полети като безценно за родния туризъм, "защото авиацията и туризма са двете половини на едно цяло".

Туризмът намалява цените на нощувки, за да се спаси от кризата

Туризмът намалява цените на нощувки, за да се спаси от кризата

В повече от половината места за настаняване планират да направят настаняването по-евтино

Страната ни по принцип има специално отношение към туристите от Русия и Украйна, които обаче този сезон няма да бъдат привилегировани, защото не влизат в списъка с 29 държави, чиито жители, които пристигат в България, няма да бъдат поставяни под карантина.

"Ние, от Националния борд по туризъм, имаме специално отношение към руските и украинските туристи. Към тази приоритетна група прибавяме и туристите от Турция и Великобритания ... Това не означава просто да се затворим за тези страни, означава да изработим механизъм, по който, макар и на един втори етап - да кажем във втората половина на юли или началото на август, те да могат да влизат в България при определени условия", каза Карастоянова.

По думите ѝ е по-реалистично, ако властите у нас предприемат проактивна политика, за да се изработи специален механизъм.

Щетите в цифри

"Истинската статистика ще бъде факт в рамките на този месец. Съществени сектори от икономиката бяха практически затворени, щетите могат да са с драматични размери. Всяко решение, което прави България по-привлекателна, е ценно и трябва да бъде предприето", допълни Карастоянова.

Според нея постигнатото за безплатните чадъри и шезлонги по Черноморието е атрактивно. "Курортните комплекси направиха невъзможното да реинвестират. Финансово-икономическият аспект за предложението за издаване на ваучери все още предстои. Готови сме да влезем в този разговор."

Темата за родния туризъм този сезон коментира и кметът на Созопол Тихомир Янакиев. Той е на мнение, че цените там може би ще бъдат намалени наполовина, а плажовете ще се борят за статут на "син флаг".

"Трябва всички да бъдем ръка за ръка - държава, общини и бизнес", каза още градоначалникът. Той очаква истинският сезон тази година да започне от 1 юли, а ако месеците август и септември са добри, кметът се надява българите да заложат на родното Черноморие.