Международният валутен фонд очаква саудитската икономика да нарасне с повече от два пъти през 2022 година. Причината за това са цените на петрола, които достигат многогодишен връх.

МВФ повиши прогнозата си за ръст на саудитския БВП с 2,8% до 7,6% тази година. В своята световна икономическа прогноза, публикувана днес, фондът очаква БВП да падне до 3,6% през 2023-а.

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия достига годишен ръст от близо 90%

"Повишихме оценките си за темпа на растеж на саудитската икономика с 2,8 процентни пункта, което отразява увеличението на добива на петрол в съответствие със споразумението ОПЕК+", посочват в доклада експертите на МВФ.

МВФ прогнозира още, че инфлацията в Саудитска Арабия ще бъде около 2,5 процента през 2022 година. Тоест, ще е по-ниска от миналата година - тенденция, която ще продължи и през 2023-а.

Увеличенията на цените на суровините, предизвикани от войната в Украйна, както и разширяващият се ценови натиск доведоха до прогнозите за инфлация за 2022 година от 5,7% в развитите икономики и 8,7% в развиващите се пазари. Това е с 1,8 и 2,8 процентни пункта повече от прогнозираните през януари.

Саудитска Арабия ще инвестира $50 милиарда, за да увеличи петролния си капацитет

Саудитска Арабия ще инвестира $50 милиарда, за да увеличи петролния си капацитет

Държавната компания Saudi Aramco удвои печалбата си до над $100 милиарда