Работата по един от забележителните проекти за Турция, а именно Истанбулският финансов център (IFC), върви с пълна пара, като скоро ще бъдат подписани споразумения за наем на революционното за страната съоръжение. Позиционирайки Истанбул като международен финансов център, Турция има за цел да повиши финансовата конкурентоспособност на страната на международната арена, както и да стимулира развитието на продукти и услуги за финансовите пазари, пише Daily Sabah. 

IFC е завършен на над 81% и ще може да се похвали с внушителните с 1,4 милиона квадратни метра офис площи, търговски център от 100 000 квадратни метра, конферентен и изпълнителен център за 2100 души, петзвезден хотел с площ от 30 000 квадратни метра и паркинг с капацитет за 26 000 автомобила.

Златните жилища на Босфора: наемите в Истанбул скочиха до небесата

Златните жилища на Босфора: наемите в Истанбул скочиха до небесата

Защо е това рекордно поскъпване в Истанбул? Никъде другаде наемите не растат толкова много, колкото на Босфора - с цели 160 процента за последните пет години. Неудържимо растат и продажните цени. Какви са причините?

Един от основните моменти, които отличават IFC от проекти в други страни, е, че сградата му е проектирана и построена в условията на Covid-19. С оглед на това центърът е специално проектиран да бъде подготвен за подобни кризи и в бъдеще и да подкрепя своите бизнес партньори и служители, твърдят неговите изпълнители.

IFC има за цел да приема близо 100 000 служители и посетители всеки ден

Оборудвани с най-новите технологии, неговите 21 офис сгради се изпълняват с помощта на модел на интелигентен град, надминаващ международните стандарти, като събира всички системи за управление под един покрив. Кампусът на Истанбулският финансов център ще включва 1,2-километрова зона за социални принадлежности по средната си ос.

Зелените площи в рамките на IFC са планирани за укрепване на екологична цялост в съответствие с принципите на градското планиране и обществения интерес. Проектът включва също пешеходни пътеки, паркове и зони за отдих, за да се повиши качеството както на работа, така и на живот.

Данъчни облекчения

Допринасяйки за устойчивото развитие на турската икономика, центърът ще предлага различни възможности за бизнес и инвестиции както на местни, така и на международни компании и инвеститори, твърдят местните власти. Финансовите институции в IFC ще се ползват с определени данъчни предимства, включително приспадането на 75% от дохода им от корпоративната данъчна основа. Също така ще бъдат освободени от различни местни данъци и такси.

Под покрива на мащабния турски проект ще се събере широка гама от институции - от местни и международни банки до застрахователни компании. За да направи тази екосистема по-силна, IFC планира да приеме и насърчи устойчиви подходи с участието на всички финансови услуги, особено в областта на международната търговия.

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Инфлацията в Турция се засили до 24-годишен връх

Войната доведе до скок на цените на газа

Освен това се очаква сътрудничеството с международни институции и държави, предимно финансови центрове за стратегически сектори. По този начин Турция се надява да изведе IFC на преден план на световната арена през следващите месеци и години, въпреки кризата, в която към момента се намира страната.

Турският президент Реджеп Таип Ердоган подчерта, че основната цел на Турция е да стане център за ислямски финанси, като IFC е критична част от този план.