В софтуерния сектор на България работят над 38 000 специалисти, показват данни от проучване на Асоциацията на софтуерните компании (БАСКОМ). През последните 10 години генерираните приходи спрямо БВП на страната в този сектор от IT индустрията са се увеличили над 3 пъти. За сравнение, преди 10 години заетите са били 12 000.

Годишните приходи надвишават 4 милиарда лева

В създадената преди 20 години БАСКОМ днес членуват над 95 компании и повече от 120 асоциирани члена. Сред тях са академии, университети, креативни центрове, фондове за рисково финансиране, както и иновативни стартъпи. Основните приходи, които отчитат те са от износ.

Софтуерната индустрия ще създаде над 23 000 нови работни у нас през следващите 5 години

Секторът, който ще създаде над 23 000 нови работни места у нас в следващите 5 години

Приходите на индустрията към БВП ще достигнат 6% през 2024-а

"Равносметката ни за последните 20 години е повече от положителна - БАСКОМ успя да спечели общественото мнение на страната на новите технологии и модерните решения, създаде и поддържа имиджа на софтуерния сектор като основополагащ в дигиталните процеси", коментира председателят на асоциацията Доброслав Димитров.

Според него основните предпоставки за растежа на сектора са запазване на данъчната и осигурителна система в България, дългосрочна и последователна инвестиция в образование и фокус върху развойната дейност с цел създаване и повишаване нивото на собствени софтуерни продукти.

Средната месечна заплата в софтуерните компании у нас е над 3 000 лв.