Повишените цени на храните са само едно от редицата нови предизвикателства, пред които Китай се изправя в момента, пише CNBC.

През юни храните поскъпват с 11,1% спрямо година по-рано, гласи официалната статистика. През първата седмица на юли увеличението на земеделските хранителни продукти е 1,2%, а през следващата седмица - с още 0,8%.

От бизнес гледна точка Covid-19 нанесе особено тежък удар върху хранителната индустрия, тъй като мерките отказаха потребителите да се хранят навън. Редица изследвания сочат, че хората консумират по-малко храна вкъщи, отколкото в ресторант.

Само през първото полугодие на 2020 г. 106 хил. бизнеси в сектора са спрели временно или постоянно дейност, спо данни на Qichacha, която управлява информационна база данни за китайския бизнес. Поскъпването на цените ще "изяде" и около 2 процентни пункта от печалбата на ресторантите, по изчисления на Gao Huan, старши директор в Alvarez & Marsal в Пекин.

"Увеличението на цените е реално и е движено от спада в предлагането и увеличението в търсенето" след отхлабването на мерките, казва тя. "Очакваме тенденцията да продължи, тъй като ставаме свидетели и на редица природни бедствия, като наводнението в южен Китай. То ще засегне пазара много скоро".

Поднебесната империя преживя няколко наводнения в последните седмици, описвани като най-тежките от поне 1998 г. насам. В тях 141 души починаха или изчезнаха безследно, според държавните медии. Директните икономически щети възлизат над 86 млрд. юана ($12,3 млрд.), като са унищожени 29 хил. жилища.

Главният икономист на Nomura за Китай Тинг Лу смята, че инфлацията в страната ще се покачи до 2,7% заради шока в предлагането. Добрата новина е, че се очаква ефектът от наводненията да бъде краткотраен.

В Китай обаче още имат притеснения за цените на свинското, които се удвоиха през последните 18 месеца заради разпространението на Африканската чума по свинете. През юни цените остават с 81,6% по-високи спрямо година по-рано - въпреки повишения със 140% внос.