Богатството на най-заможния 1% достигна рекордните 44,6 трилиона долара в края на четвъртото тримесечие. Причината е ръстът на акциите, според нови данни от Федералния резерв.

Общата нетна стойност на най-богатия 1%, определени от Фед като тези с богатство над 11 милиона долара, се е увеличила с 2 трилиона долара през четвъртото тримесечие. 

От 2020 г. богатството на най-добрия 1% се е увеличило с близо 15 трилиона долара, или 49%. Американците от средната класа също са свидетели на ръст на богатство, като 50% до 90% от тях отчитат, че богатството им се е увеличило с 50%, пише CNBC.

Според икономисти казват нарастващият фондов пазар дава допълнителен тласък на потребителските разходи чрез така наречения "ефект на богатството". Това се случва, когато инвеститорите виждат, че акциите им нарастват, се чувстват по-уверени да харчат и да поемат повече риск.

Според доклада на Фед най-богатите 10% от американците притежават 87% от индивидуално притежаваните акции и взаимни фондове. Топ 1% притежават половината от всички индивидуално държани акции.

Богатството на американците от средната класа и американците с по-ниски доходи зависи повече от заплатите и стойността на жилищата, отколкото от акциите.