Най-голямата бизнес група в САЩ - Търговската камара се обърна срещу президента Доналд Тръмп.

Бизнес организацията, която е традиционен съюзник на Републиканската партия, започва кампания, за да се противопостави на търговските политики на Тръмп и налагането на мита, съобщава Reuters.

Използвайки анализ на отделните щати, Търговската камара твърди, че Тръмп рискува глобална търговска война, която ще удари портфейлите на потребителите в САЩ.

"Администрацията заплашва да подкопае икономическия прогрес, в който вложи толкова много усилия. Трябва да се стремим към свободна и честна търговия, но това просто не е начинът да го постигнем", заяви председателят на организацията Том Донахю в изявление до Reuters.

Търговската камара, която има 3 милиона членове, е исторически верен съюзник на президентите на републиканците, похвали Тръмп за съкращенията на данъците за бизнеса през декември. Но нарастващото напрежение в търговията и обръщането на целия свят срещу САЩ доведе до остри противоречия между бизнес лобито и президента.

Тръмп наложи мита за милиарди долари на Китай, Канада, Мексико и Европейския съюз, твърдейки, че мерките са необходими за компенсиране на търговския дисбаланс.

Те му отговориха с реципрочни мита. Канада отвърна на митата на САЩ върху стоманата и алуминия, обещавайки да наложи наказателни мерки срещу американски стоки на стойност 12.6 млрд. долара, докато Вашингтон не отстъпи.

Очаква се Китай да наложи нов данък върху соята от 25% през юли. Мексико налага мита върху вноса на свинско месо. ЕС наложи такси за 3.2 млрд. долара върху американски стоки, като бърбъна и моторите "Харли Дейвидсън".

Отвръщайки на Тръмп, Камарата разработи анализ за всеки отделен щат, използвайки данните от Министерството на търговията на САЩ и правителствените агенции в Китай, ЕС, Мексико и Канада.

По-рано президентът беше убеден да отстъпи от търговските заплахи с аргумента, че щатите, които го подкрепиха в президентската кампания през 2016 г., ще бъдат тежко засегнати.

Например в Тексас може да бъде засегнат износ за 3.9 млрд. долара, в Южна Каролина - за 3 млрд. долара, а в Тенеси - за 1.4 млрд. долара.