Полша е най-старият купувач на руски природен газ, но след повече от 74 години днес вече е готова да се откаже от него. Властите в страната, която разчита на "Газпром" за 2/3 от доставките на синьо гориво, заявиха, че се планира газопровод за внос на газ от Норвегия.

Това съобщение дойде след като през 2016 година страната завърши изграждането на терминал за втечнено синьо гориво, осигуряващ диверсификация на Полша от руските доставки, които Варшава получава от 1944 година насам, пише Bloomberg.

"Ние не направихме това съоръжения, за да продължим доставките от Русия", коментира Пьотр Наимски, който е държавен служител, отговорен за стратегическите енергийни проекти. "Това е въпрос на сигурност за нас и Балтийският газопровод не е част от преговорите с "Газпром"", допълва той.

Още с идването си на власт през 2015 година от управляващата партия "Право и справедливост" обявиха, че няма да подновят дългосрочния договор с "Газпром", който приключва през 2022 година.

За да бъде избегнато това обаче държавният доставчик на синьо гориво PGNiG трябва да поднови работата по проекта за връзка с Норвегия, за който се говори от 20 години насам. В същото време Балтийският газопровод трябва да бъде завършен до октомври 2022 година.

"Ако искаме да продължим договора с "Газпром", ще трябва да започнем преговори през декември 2019 година. Но до тогава ще сме сигурни дали Балтийският газопровод ще бъде готов в срок и ще бъдем в изгодна ситуация да вземем решението", смята Наимски. "Полша е готова за всички рискови сценарии в преходния период", твърди той.